Bancherii din Europa s-au întâlnit la Bucureşti. Wim Mijs, CEO al Federaţiei Bancare Europene: Ne îngrijorează tendinţa guvernelor de a taxa suplimentar băncile şi, implicit, propriile economii

Autor: Claudia Medrega 13.05.2019

♦ Proiectarea unor taxe specifice care vizează sectorul financiar este o soluţie pe termen scurt care duce la fragmentare şi la scăderea competitivităţii sectorului bancar în România şi în Europa, apreciază şeful Federaţiei Bancare Europene.



Tendinţa unor guverne euro­pe­ne de a taxa suplimentar sis­temele bancare este în­gri­jorătoare, proiectarea unor taxe specifice asupra sec­torului financiar fiind o soluţie pe termen scurt care duce la fragmentare şi la scăderea competitivităţii sectorului ban­car în România şi în Europa, apreciază Wim Mijs, CEO al Federatiei Bancare Europene.

„Un lucru care ne îngrijorează este ten­dinţa unor guverne naţionale de a pro­iecta taxe care vizează sistemele ban­care, şi, în principiu, propriile eco­no­mii. Acest lucru este foarte îngri­jo­rător în special pentru că duce la dis­tor­siuni între ţările europene. Cred că băn­cile ar trebui să plătească taxe nor­male, ca toate companiile. Dar, a pro­iecta ta­xe specifice care vizează sectorul finan­ciar în sine este o soluţie pe termen scurt. Aceasta duce la frag­mentare şi la scă­derea competi­tivităţii sectorului ban­car în România, în Europa. În calitate de Federaţie Ban­cară Europeană am scris Guver­nului român exact pentru aceste motive. Am înţeles că au existat mo­dificări ale legii pentru a limita efec­te­le acesteia. Dar, în principiu, suntem interesaţi de problema fragmentării şi de oprirea folosirii capitalului“, a declarat pentru ZF şeful Federatiei Bancare Europene.