Investitorul Robert Kiyosaki, autorul celebrei cărţi „Tată bogat, tată sărac“, anunţă de la Bucureşti: Vine o criză economică ce va fi mai gravă decât cea din 2008. "Românii sunt oameni foarte inteligenţi, dar au o problemă când vine vorba de educaţie financiară"

Autor: Iulian Tenchiu 19.05.2019
„Românii sunt oameni foarte inteligenţi, dar au probleme când vine vorba de educaţia financiară. Americanii sunt bogaţi pentru că au găsit la bursă foarte multe companii în care să-şi investească banii.“

În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o nouă criză economică, iar aceasta va depăşi proporţiile celei din 2008. Principalul factor de risc cu care economia se confruntă în prezent sunt pariurile care se învârt pe pieţele actuale, este de părere Robert Kiyosaki, investitor şi om de afaceri american, care a participat în weekend la o conferinţă în Bucureşti.

„În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o nouă criză financiară. La momentul actual ne aflăm într-un război al monedelor şi într-un război cibernetic, care este mai periculos decât un conflict militar. Cred că următoarea criză economică va fi mult mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în 2008. Dacă ceea ce va veni va semăna cu ce s-a întâmplat în 2008, atunci vorbim o criză de proporţii“, a declarat investitorul american Robert Kiyosaki într-un interviu realizat de ZF duminică dimineaţă.

La nivelul comunităţii europene, ţări precum Germania, considerată motorul economiei euro­pene, sau Italia au ajuns în stagnare economică sau în zona recesiunii. În cazul în care Germania s-ar confrunta cu recesiunea, acest fapt ar impacta direct întreaga Europă, inclusiv România. În cazul în care SUA se vor confrunta cu recesiunea, întreaga lume se va confrunta cu o criză economică. Din acest motiv, marii jucători, precum Rusia sau China, caută la momentul actual să îşi facă rezerve importante de aur, spune Robert Kiyosaki. „Dacă America intră în recesiune, întreaga lume se va confrunta cu criza economică. Din acest motiv, la momentul actual China şi Rusia fac tot ceea ce este posibil pentru a stoca cât mai mult aur. Războiul se va duce între America, China, Rusia şi Europa“.

În prezent situaţia economică la nivel global este problematică, mai ales datorită faptului că aceasta se bazează pe împrumuturi. La nivelul economiei europene şi balcanice, proasta situaţie economică este pusă pe seama guvernelor. Potrivit investitorului american, oamenii ar trebui să investească în aur şi argint, să renunţe la numerar şi să nu se mai bazeze pe bănci, mai ales că în cazul unei crize acestea se pot prăbuşi în orice moment. „La nivel global, situaţia economică este pericu­loasă, pentru că economia este construită pe împru­muturi. Dacă aş fi european, din cauza situaţiei economice de la nivelul european şi balcanic aş căuta să mă protejez, mai ales împotriva guver­nelor. Majoritatea guvernelor sunt incompe­tente şi de foarte multe ori habar nu au ce fac. Toată lumea ar trebui să investească în argint şi aur şi să renunţe la nume­rar. În plus, oamenii ar trebui să nu îşi mai ţină banii în bănci pentru că acestea se pot prăbuşi oricând.“

În ceea ce priveşte educaţia financiară, românii au nevoie de mijloa­cele necesare realizării aces­teia: „Românii sunt oameni foarte inteligenţi, dar au probleme când vine vorba de educaţia financiară. Dacă esti inteligent, dar nu există niciun mijloc prin care te poţi educa, atunci inteligenţa ta e inutilă. Am început să înţeleg ce este educaţia financiară jucând Monopoly.“ De asemenea, Kiyosaki a mai spus că americanii beneficiază de lecţii de educaţie financiară, însă problema este că acestea sunt predate de profesori care nu practică elementele pe care le predau.

„În America se ţin deja cursuri de educaţie financiară, problema este că lecţiile sunt predate de profesori. Este greu să predai ceva despre care nu ai nicio idee. Profesorii nepregătiţi sunt o parte a problemei care implică educaţia financ iară. Eu am făcut parte din aviaţia militară americană, iar profesorii mei ştiau ce înseamnă zborul. În prezent, majoritatea profesorilor nu practică ceea ce predau.“

Băncile sunt principalul instrument de finanţare al companiilor româneşti, în timp ce în SUA companiile preferă finanţarea prin intermediul pieţei de capital. Părerea lui Kiyosaki este că americanii sunt bogaţi şi datorită faptului că au găsit la bursă foarte multe companii şi au investit.

„Pentru ca firmele să se finanţeze prin intermediul bursei, nu a băncilor, ar trebui să îşi îndrepte atenţia către tot ceea ce înseamnă capital privat. Capitalul privat este generat de oamenii bogaţi. Americanii sunt bogaţi tocmai pentru că la bursă poţi găsi foarte multe companii cu capital privat. Ideea este să te opui băncilor, să le provoci.“

Robert Kyosaki este un investitior, om de afaceri şi autor american de literatură motivaţională. El este foarte cunoscut datorită seriei „Tată bogat, tată sărac“. Kyosaki a scris 18 cărţi care au totalizat vânzări de aproximativ 26 de milioane de exemplare. Trei dintre cărţile sale, Tată bogat, tată sărac, Cadranul banilor şi Ghidul investitorului s-au aflat simultan în top 10 al celor mai bune cărţi vândute, clasament întocmit de Wall Street Journal, USA Today şi New York Times.