Cea mai folosită aplicaţie de mesagerie, WhatsApp, a fost vizată de un atac cibernetic cu scopul instalării unui program clandestin de monitorizare

Autor: Mircea Olteanu 14.05.2019

"Un actor cibernetic avansat" a exploatat o vulnerabilitate majoră a aplicaţiei de mesagerie online WhatsApp, deţinută de Facebook, reuşind să instaleze programe clandestine de monitorizare pe telefoane şi alte dispozitive, a anunţat compania, potrivit postului Sky News.

WhatsApp a transmis că aplicaţia a vizat un "număr precis" de utilizatori, fiind orchestrată de "un actor cibernetic avansat".

Compania a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate, îndemnând toţi utilizatorii să-şi actualizeze aplicaţia ca măsură de precauţie.

WhatApp a anunţat că echipa de securitate a companiei a fost prima care a identificat vulnerabilitatea, la începutul acestei luni, şi a informat grupuri pentru protecţia drepturilor omului, anumite firme de securitate şi Departamentul de Justiţie din SUA.

Hackerii au folosit funcţia de apelare vocală a aplicaţiei WhatsApp pentru a suna victima, în scopul instalării unui program clandestin de monitorizare, care era instalat chiar dacă victima nu răspundea la apel. Publicaţia Financial Times a relatat că, în multe cazuri, apelul ar fi dispărut la scurt timp din istoricul apelurilor.