Alpha Bank a vândut pe piaţa externă obligaţiuni ipotecare, de 200 mil. euro, garantate cu creditele imobiliare acordate în România

Autor: Claudia Medrega 15.05.2019
Alpha Bank, plasată în top 10 al celor mai mari bănci locale după active, a lansat prima emisiune de obligaţiuni ipotecare de pe piaţa locală - aşa-numitele covered bonds - în valoare de 200 mil. euro, din programul total anunţat de 1 mld. euro.

„La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut pentru achiziţia de locuinţe, Alpha Bank România deschide un nou capitol pe piaţa bancară locală cu acest nou instrument de finanţare, demonstrând încă o dată capacităţile sale de pionierat“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Banca românească cu capital grecesc avea la sfârşitul anului 2018 un portofoliu de credite ipotecare de 1,1 mld. euro.

Obligaţiunile ipotecare lansate de Alpha Bank au atras atât interesul investitorilor internaţionali, precum BERD şi IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cât şi interesul investitorilor instituţionali locali.

BERD şi IFC au plasat împreună 90 mil. euro în obli­ga­ţiunile ipotecare lansate de Alpha Bank, reprezen­tând aproape jumătate din emisiune. IFC a investit 50 mil. euro din totalul ofertei de obligaţiuni ipotecare, iar BERD a plasat 40 mil. euro.

Titlurile ipotecare emise de Alpha Bank pe o perioadă de 5 ani vor fi listate atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti.