Electrica intră pe pierderi în T1 2019, de 41 mil. lei, după ce criza energiei din iarnă i-a crescut costurile cu achiziţiile cu 34%

Autor: Roxana Petrescu 15.05.2019

Grupul Electrica, cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie în funcţie de numărul de consumatori, a intrat pe pierderi în primele trei luni ale anului, unul dintre principalii factori fiind creşterea costurilor cu achiziţia energiei electrice.

"Având în vedere noul context legislativ şi faptul că, în acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificări semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare în segmentul de distribuţie, rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an au fost anticipate în bugetul de venituri şi cheltuieli. Electrica va continua programele de optimizare a activităţilor şi reducere a costurilor, precum şi adaptarea strategiei la condiţiile pieţei şi cadrului de reglementare, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu aşteptările investitorilor", a declarat Corina Popescu, directorul general executiv al grupului Electrica.

Astfel, compania a terminat primele trei luni din an cu o pierdere netă de 41 de milioane de leu faţă de un profit net de 59 de milioane de lei în primele trei luni ale anului trecut. Tot potrivit datelor de pe T1 2019, veniturile operaţionale totale ale grupului Electrica, în primul trimestru din 2019, s-au ridicat la valoarea de 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% sau 237 milioane RON, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

“Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 34,2%, la 996 milioane lei în T1 2019, ca urmare a creşterii preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM », spun reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, evoluţia a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea.

Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energie electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea.

“Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a. Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al creşterii preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat », mai precizează compania.

În T1 2019, grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,54 TWh (în creştere cu 0,5% faţă de T1 2018) către un număr de aproximativ 3,78 milioane de utilizatori. Operatorii de distribuţie din cadrul grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional.