SoftBank a câştigat 3,8 miliarde dolari din listarea Uber, dar investitorii încă stau pe bară

Autor: Iulian Tenchiu 25.05.2019

SoftBank a câştigat 3,8 mld. dolari prin intermediul participaţiei sale la oferta publică a Uber Technologies Inc. Masayoshi Son le-a spus investitorilor SoftBank Group că timpul lor a venit în cele din urmă, cu toate acestea ei mai au de aşteptat, scrie Bloomberg.

Joi, după prezentarea câştigurilor în urma participării la oferta publică iniţială lansată de Uber, SoftBank a înregistrat pierderi de 5,4%, ajungând ca luni pierderile să se agraveze, până la un procent de 4,9%. SoftBank a pierdut aproximativ 9 mld. de dolari în valoare de piaţă, în ciuda faptului că săptămâna trecută a anunţat o triplare a profitului pusă pe baza câştigurilor obţinute prin participaţia la oferta lansată de Uber.

 Iniţial Grupul SoftBank era un operator de telecomunicaţii, dar Masayoshi a transformat operatorul într-o firmă de investiţii în domeniul tehnologic. Fondul Vision, estimat la 100 mld. de dolari a reuşit să se afirme ca şi contribuitor important al câştigurilor înregistrate de compania de investiţii. Acţiunile SoftBank au crescut cu aproape 60%, înainte de participaţia Uber. Cu toate acestea, scăderile înregistrate în ultimele două zile aduce grupul lui Msayoshi într-o poziţie vulerabilă.

O acţiune Uber a fost cotată la 42 de dolari, preţ cu 6,7% mai mic decât ceea ce prezenta oferta publică iniţială. Compania a reuşit să recupereze temporar aproape toate pierderile suferite până la începutul după-amiezii, însă revenirea a fost de scurtă durată.

„Debutul Uber nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor şi din acest motiv investitorii se concentrează pe vânzare. Este prea devreme să vorbim despre cât de vulnerabilă este SoftBank în cazul în care Uber merge mai departe cu schimbarea preţurilor. Chiar şi în acestă situaţie, nu va exista un impact direct asupra Fondului Vision”, a declarat Tomoaki Kawasaki, analist la Iwai Cosmo Securities Co.

Fondul Vision şi Fondul Delta, produsul SoftBank au contribuit cu 11,5 mld. de dolari la profit în anul fiscal încheiat la 31 martie