“Economia duduie”: plus 5% în T1. Epoca Tăriceanu s-a întors

Autor: Iulian Anghel 15.05.2019

Anul trecut, cam pe la aceleşi timp ca azi, economiştii erau şocaţi de stagnarea de la trimestrul patru 2017, la trimestrul întâi 2018. Acum sunt surprinşi de evoluţia neanticipată: un plus de 1,3% faţă de prognoza de 0,2 – 0,7% a economiştilor şefi ai băncilor din România. “Economia duduie” este propoziţia-emblemă a guvernării Tăriceanu. Ce a urmat este legendă.

Horia Braun, economistul-şef al BCR: “Pentru T/I 2019, creşerea de 5% fata de trimestrul corespunzator din 2018, a surprins in sens ascendent. Motorul acestei dinamici ramane cel mai probabil consumul, asa cum resulta din evolutia puternica a vanzarilor cu amanuntul si a serviciilor catre populatie. O alta zona aflata in ascensiune este cea a constructiilor rezidentiale, care si-au revenit puternic ca si volum in T I asa cum arata cifrele publicate tot astazi de catre INS.”

Potrivit lui Braun, industria a tras în jos  dinámica PIB, in conditiile unei dinamici negative presente pe piata europeana.

Indusrtia a crescut cu doar 0,6% în T/I 2019, un lucru ingrijorator, pentru ca industria face un sfert din PIB-ul Romaniei. Nu singurul.

“Noi aveam cateva semne mari de intrebare legate de impactul rambursarilor TVA, pe de o parte, si al evolutiei agriculturii, pe de alta parte, ori din cifrele de azi se pare ca impactul rambursarilor a fost unul nesemnificativ in trimestrul I si se va vedea poate ceva mai mult in trimestrul al II-lea, iar in ce priveste agricultura, e probabil ca aceasta sa fi contribuit pozitiv la crestere si in acest an, ceea ce ar fi un semnal bun pentru intregul an 2019.