Consumul conduce creşterea economică în toate ţările ex-comuniste în primul trimestru: De la România cu 5%, Polonia cu 4,6% şi până la Ungaria care înregistrează o creştere fabuloasă de 5,3%

Autor: Alex Ciutacu 15.05.2019

Consumatorii încurajaţi de majorările salariale şi cheltuielile guvernamentale impulsionează economiile fostelor ţări comuniste şi aduc creşteri economice puternice la început de an, potrivit Bloomberg.

Blocul est-european arată o anumită rezistenţă în faţa tensiunilor comerciale globale şi în faţa producţiei slăbite din Germania – principala lor piaţă de export.

Datele preliminare lansate miercuri arată că PIB-ul a crescut aproape dublu faţă de ritmul zonei euro pentru aceste ţări.

Astfel, în timp ce pentru România se confirmă o creştere de 5% în T1 2019 – faţă de aşteptări de 4,1%, Cehia este în aceeaşi situaţie cu 2,5% versus 2,4%, la fel ca Ungaria cu 5,3% versus aşteptări de 4,9%.

Printre celelalte ţări din regiune, Slovacia a înregistrat un avans de 3,7% faţă de aşteptări de 3,6%, în timp ce Polonia arată 4,6% versus 4,4%, iar Bulgaria 3,4% versus 3,2%.

„Ţinând cont de scepticismul recent faţă de perspectivele zonei euro, creşterile economice din regiune sunt o surpriză pozitivă”, spune Jakub Seidler, economist-şef al ING Group Cehia.

În continuare încrederea în regiune rămâne la un nivel ridicat, în timp ce Germania abia acum începe să iasă dintr-o anumită stagnare. Costurile de împrumut rămân aproape de recordurile istorice, deşi consumul privat a realimentat pericolele inflaţioniste în anumite ţări.

Polonia se pregăteşte să extindă o pauză istorică în ceea ce priveşte menţinerea nivelului scăzut de dobândă monetară.