Openville Timişoara, proiect imobiliar de 220 mil.euro, este rebranduit sub numele Iulius Town şi va fi cea mai mare zonă de retail din vestul României

Autor: Roxana Rosu 15.05.2019

Openville Timişoara, proiectul imobiliar de 220 milioane euro dezvoltat de companiile Iulius şi Attenbury Europe, este rebranduit sub numele Iulius Town, investiţia urmând să fie la finalizare un pol regional de business, cea mai mare zonă de retail din vestul României.

Proiectul a fost gândit de la început să integreze Iulius Mall Timişoara, completat acum cu funcţiuni de office, retail şi entertainment.

Proiectul mixt include, pe lângă zona de magazine, un parc, săli de evenimente, birouri, centru de sănătate, cinema şi noi locuri de parcare.

Prima etapă de dezvoltare a ansamblului mixt, aflată în curs de finalizare, va include 120.000 mp de retail, 450 de magazine, noi branduri, un nou concept de cinema, cel mai mare centru de sănătate şi fitness din România, trei săli de evenimente, restaurante şi cafenele tematice, 100.000 mp de spaţii office, un tunel auto şi 4.070 de locuri de parcare.

Parcul amenajat în cadrul Iulius Town va avea în interiorul lui şi un lac, precum şi carusel etajat, locuri de joacă pentru copii şi un patinoar .

Noul nume şi identitatea vizuală create pentru proiectul mixt dezvoltat la Timişoara sunt produsul colaborării cu agenţia de branding innerpride.

În ceea ce priveşte zona de office, investitorii Iulius Town au livrat pe piaţa din Timişoara 50.000 mp de spaţii de birouri, în trei clădiri (UBC 1-3). Cel de-al patrulea imobil, UBC 0, care va fi cea mai înaltă clădire din România (155 metri, 27 de etaje), este în lucru, împreună cu noile spaţii de retail, parcul, o nouă parcare subterană şi un tunel auto, care va fluidiza traficul din întregul areal. Viitoarea clădire va include şi un hub medical integrat, cu cabinete de consultaţii pentru diferite specializări, extinse pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi de pe două etaje.

Proiectul de la Timişoara a fost început de grupul imobiliar Iulius, controlat de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu. În 2017, fondul olandez de investiţii Atterbury Europe - în spatele căruia se află acţionari sud-africani – a preluat jumătate din proiectele dezvoltate de Iulius, într-o tranzacţie de tip joint venture, astfel că acum ambele companii se ocupă de dezvoltare. Tranzacţia a inclus patru malluri sub brandul Iulius – din Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava şi Iaşi, dar şi cele două clădiri de birouri de lângă Iulius Mall Cluj şi prima clădire finalizată la acel moment în ansamblul Openville.

Pe lângă toate aceste active, omul de afaceri Iulian Dascălu mai deţine şi complexul Palas din iaşi, format dintr-o parte de retail şi una de birouri.

Iulius Group se află în topul celor mai mari dezvoltatori din real estate din România, fiind, de altfel, printre puţinele companii româneşti care şi-au făcut loc pe această piaţă, dominată în principal de jucători străini.

Fondul de investiţii Atterbury Europe, cu care Iulian Dascălu împarte acum proprietatea unora dintre active, este deţinut în comun de compania de investiţii cu capital privat Atterbury Property Holdings şi de Steinhoff International Holdings, prin filiala Hemisphere International Properties, potrivit celor mai recente date. Steinhoff are activităţi în domeniul retailului cu bunuri de uz casnic şi mărfuri generale în Marea Britanie, Europa, Statele Unite ale Americii, Africa şi Australia, deţinând în Europa retailerii de mobilă şi decoraţiuni Kika (prezent şi în România), Conforama, Emmezeta şi Lipo. Atterbury Holdings îşi are rădăcinile în Africa de Sud, unde a fost înfiinţat în 1994 şi unde a contribuit la mai multe dezvoltări imobiliare.