Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: IRCC nu trebuie privit ca un miracol care face dreptate pentru toată lumea

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 15.05.2019

Noul indice de stabilire a dobânzilor la credite IRCC, introdus la începutul lunii mai, nu trebuie privit ca un miracol care va face dreptate pentru toată lumea, pentru că pe piaţă există competiţie, iar băncile au libertatea de a-şi stabili marjele, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isăresescu.

„Ultimele cifre arată că peste 50% dintre credite sunt acum cu dobândă fixă, aşa că s-ar putea ca peste un an să constatăm că facem referire la ceva shakesperian - „mult zgomot pentru nimic” – intrarea creditului în România spre dobândă fixă, mişcare care ar putea trece în plan secund toată dezbaterea în ceea ce priveşte ROBOR şi IRCC. Este posibil să avem o prezenţă dominantă a creditelor cu rată fixă”, a spus Isărescu, după şedinţa Consiliului de Administraţie a instituţiei de miercuri.

Guvernatorul a explicat că dacă inflaţia va urca, ROBOR la 3 luni va fi mai mare ca IRCC, „nu cu mult”, dar dacă inflaţia va scădea, ROBOR la 3 luni ar putea trece, „foarte probabil”, sub IRCC. Evoluţiile vor fi destul de strânse, a precizat Isărescu.

Guvernatorul spune că prognozele nu pot fi foarte exacte, în condiţiile în care mulţi factori acţionează asupra indicatorilor, inclusiv controlul lichidităţilor.

„BNR a validat această opţiune, trecerea spre un indice bazat pe tranzacţii, mai ales pentru că ROBOR, în rolul lui de indicator pentru credit, a fost demonizat, pur şi simplu. Orice indicator are valoare câtă vreme este credibil, dacă îl calci în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate”, a spus Isărescu.

IRCC a înlocuit ROBOR de la începutul lunii mai în stabilirea ratelor la creditele pentru populaţie acordate la bănci. La momentul introducerii, IRCC a fost cu circa 1% mai mic decât ROBOR.