România, o ţară săracă? Înmatriculările de maşini noi s-au dublat în cele mai sărace judeţe

Autor: Bogdan Alecu 19.05.2019

Judeţele cu cele mai mari creşteri ale înmatriculărilor de maşini noi - Mehedinţi, Gorj, Covasna, Harghita şi Suceava - sunt cele care se află pe ultimele locuri în ex­por­turi, cifră de afaceri a companiilor şi salarii.

În Mehedinţi s-au înmatriculat în primele patru luni 181 de maşini, dublu făţă de perioada similară a anului tre­cut, în Gorj 307, cu 83% mai multe, iar în Covasna 209, cu 76% mai multe, potrivit datelor ZF pe baza infor­ma­ţiilor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înma­tri­culare a Vehiculelor (DRPCIV). Creşteri de peste 70% au mai fost înregistrate în Suceava, Dâmboviţa şi Teleorman.

„Rata mai ridicată de creştere vine şi din faptul că baza de comparaţie este una scăzută. Nivelul de vânzări de auto­ve­hicule noi în România este foarte scăzut, semni­ficativ mai mic decât în urmă cu un deceniu. Deşi am observat rate ridicate de creştere a înmatriculărilor de autovehicule noi, tre­buie remarcat faptul că vorbim totuşi de vânzarea a  sute de autovehicule în 4 luni, în judeţe care au populaţii de 200-300 de mii de locuitori“, a explicat Bogdan Belciu, partener, consultanţă de management, PwC România.

Creşterea înmatriculărilor vine şi în contextul în care salariul mediu la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net în luna martie 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.