BNR încearcă să ţină echilibrul macro prin controlul strict al lichidităţii şi prin dobânzile interbancare. Inflaţia va fi încontinuare mare, iar deficitul de cont curent se măreşte

Autor: Claudia Medrega 16.05.2019
Rata anuală a inflaţiei va rămâne deasupra intervalului-ţintei în următoarele trei trimestre, dar BNR menţine dobânda-cheie la 2,5%, pentru ancorarea şi la deciziile BCE şi ale altor bănci centrale din regiune, BNR alegând să mizeze tot pe controlul strict al lichidităţii, după cum reiese din declaraţiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El a indicat şi posibilitatea de a diversifica instrumentele de intervenţie pe piaţa monetară pentru ca BNR să acţioneze „mai repede“. „De ce nu majorăm dobânda? Nu putem să ne desprindem foarte mult de ceea ce fac ţările din regiune şi BCE.

Am ales acest instrument - controlul strict al lichidităţii - pentru că putem să facem presiuni pe bănci să majoreze dobânzile la depozite“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară în care s-a decis menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, nivel la care staţionează de un an. BNR prognoza anterior o inflaţie de 3% pentru 2019, dar în aprilie rata urcase la 4,1%.