PNL avertizează „haos de neimaginat în serviciile de taximetrie”: Guvernul lasă fără locuri de muncă 30 mii de şoferi şi pasagerii fără alternative de taxi

Autor: Diana Grigore 16.05.2019

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, joi, că Guvernul lasă fără locuri de muncă 30 de mii de şoferi Uber şi peste două milioane de pasageri fără servicii alternative de taxi, prin adoptarea ordonanţei care modifică Legea taximetriei şi interzice pirateria.

„PSD urăşte economia privată şi oamenii liberi şi lasă fără locuri de muncă 30.000 de şoferi ‘uber’ şi peste 2 milioane de pasageri fără servicii alternative de taxi PSD este un partid de îmbuibaţi socialişti care nu înţeleg mersul economiei moderne şi avantajele concurenţei libere ale serviciilor de piaţă inovative. În capul lor nu au decât o singură idee, economia de stat ultra-reglementată prin sute de legi şi acte administrative, în timp ce hăituiesc iniţiativele private cu zeci de controale arbitrare privind respectarea unui noian de obligaţii absurde. Ceea ce face PSD cu serviciile alternative de taximetrie de tip -ride-sharing- este o bătaie de joc oribilă la adresa oamenilor liberi cu iniţiativă care câştigă nişte venituri prin muncă cinstită pentru care plătesc taxe şi impozite. Înăsprirea condiţiilor pentru şoferii care folosesc aplicaţii de taxi Uber, Bolt sau Clever prin amendare lor mai rapidă şi mai severă este un atac de tip pesedist grosolan la economia de piaţă şi a oamenilor care doresc o alternativă la serviciile actuale de taximetrie”, a transmis Ionel Dancă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

El a adăugat că „miniştrii PSD de la Transporturi şi Dezvoltare Regională au produs un haos de neimaginat în serviciile de taximetrie, reuşind contra-performanţa să-i înnebunească atât pe taximetriştii de profesie cât şi pe şoferii care folosesc aplicaţiile de tip ride-sharing”.

PNL solicită Guvernului să pună în dezbatere un act normativ care să oprească „vânătoarea” de şoferi Uber.

„Cerem să fie pus în dezbatere publică, în regim de urgenţă, un proiect de act normativ al Guvernului care să oprească -vânătoarea- de şoferi Uber, Bolt sau Clever şi să elimine barierele absurde puse în calea dezvoltării serviciilor alternative de taximetrie, asigurând condiţii egale de concurenţă şi de siguranţă pentru pasageri între toţi şoferii de taxi”, a conchis Ionel Dancă.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat joi drept „fake news” informaţiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing, precizând că domeniul va fi reglementat în curând, proiectul de act normativ urmând a fi pus în dezbatere publică în curând, informează corespondentul MEDIAFAX.

Modificările operate de Executiv la Legea taximetriei, adoptate ca urmare a protestelor taximetriştilor, au intrat în vigoare joi. Reprezentanţii Uber şi Taxify au anunţat că aplicaţiile nu pot fi închise, dar va rămâne la latitudinea şoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu. Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere.

Vicepremierul Daniel Suciu a anunţat, miercuri, că Guvernul lucrează la un act normativ care să reglementeze activitatea de ride-sharing, în contextul în care OUG care a modificat legea taximetriei care intră joi în vigoare nu are prevederi clare pentru Uber şi Taxify.