De ce a crescut Bitcoin atât de repede şi cum a ajuns din nou la pragul de 8.000 de dolari

Autor: Alex Ciutacu 16.05.2019

Bitcoin a surprins din nou investitorii după ce a înregistrat zilele trecute cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, cu evoluţii de 1.000 de dolari pe zi, care amintesc de apogeul atins pe parcursul anului 2017.

În doar 5 sesiuni de tranzacţionare, în perioada 9-13 mai, bitcoin a crescut cu peste 36%.

Unul dintre principalele motive ale creşterii ţine de corelaţia favorabilă dintre incertitudinea economică generată de instabilitatea negocierilor SUA-China, care determină mulţi investitori şi speculatori din Asia să se „refugieze” în moneda digitală, crede Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul companiei de brokeraj XTB.

El mai atage atenţia la conjunctura geopolitică actuală, în cadrul căreia Bitcoin oferă din nou un refugiu temporar, în special în locuri precum Venezuela unde moneda naţională se devalorizează constant.

„La nivel geopolitic s-au observat tensiuni în creştere notabilă, vizând Iranul şi Orientul Mijlociu, dar şi Venezuela şi Coreea de Nord. Avantajul portabilităţii deţinerilor de monedă virtuală pare a încuraja investitorii, parţial în detrimentul activelor de refugiu clasice, mai ales atunci când sporesc temerile de ordin militar în regiuni unde pot apărea bariere precum controlul capitalului sau accesul la servicii financiare”, spune Cazacu.

Astfel, joi la ora 15.00, bitcoin se tranzacţiona uşor sub pragul atins în ultimele zile, la 7.913 dolari, după o scădere de 1,2%, la o capitalizare totală de piaţă de 140 miliarde dolari, potrivit platformei CoinMarketCap.

Moneda digitală primeşte impulsuri şi din partea unor anunţuri pozitive lansate la nivel de piaţă, apreciază analistul companiei de brokeraj, încât mai multe anunţuri favorabile din partea unor companii precum Facebook sau HTC, reprezintă un vot de încredere.

„Anunţuri favorabile ale unor companii. Facebook a relaxat condiţiile pentru publicitatea făcută monedelor virtuale. O veste foarte atent urmărită a fost şi cea a producătorului de telefoane mobile HTC: va fi lansat un produs care va opera ca un ”nod” în reţeua bitcoin. Practic, fiecare telefon va putea fi văzut drept parte a reţelei, facilitând tranzacţiile dar şi răspândirea interesului pentru monedele virtuale”, explică analistul.