Acţiunile Ubisoft scad cu 14% după ce dezvoltatorul francez de jocuri a amânat din nou lansarea unui joc cu piraţi

Autor: Tibi Oprea 16.05.2019

Acţiunile Ubisoft Entertainment (UBI), dezvoltator francez de jocuri cu peste 1.000 de angajaţi în România, au scăzut joi la bursa din Paris cu până la 14% după ce compania a anunţat că mult aşteptata lansare a jocului cu piraţi Skull & Bones va fi amanată din nou, după luna martie a anului 2020, potrivit Financial Times.

Scăderea acţiunilor a determinat ca producătorul de jocuri din spatele Asassin’s Creed şi Prince of Persia să fie cel mai slab performer din indicele Europe’s Stoxx 600, în ciuda raportării unor vânzări anuale în creştere. Rezervările nete, un indicator cheie în vânzările companiei, a crescut astfel cu 17% în 2018, la 2,03 mld. euro, sumă care se aşteaptă să crească la 2,19 mld. euro până la 31 martie 2020. Vânzările totale au fost de 1,85 mld. euro.

Jocul a fost dezvăluit în 2017 şi a fost iniţial programat pentru lansare în anul 2018. Compania nu a oferit detalii cu privire la motivele pentru care lansarea a fost amânată pentru a doua oară, însăproducătorul Karl Luhe a declarat într-un clip video postat pe Twitter că “punctul nostru de interes numărul unu rămâne calitatea”.

Yves Guillemot, co-fondator şi director executiv al Ubisoft, a declarat că grupul va ajunge la 5 miliarde de jucători în următorii 10 ani, evoluţie datorată creşterii industriei de jocuri mobile şi de cloud. El şi fraţii acestuia, care au fondat grupul în 1986, au avut parte în 2018 de o încercare de preluare ostilă a companiei de către grupul media francez Vivendi, controlat de Vincent Bollore. şeful Vivendi şi-a vândut participaţia de 27% în martie, pentru suma de 2 miliarde de dolari.

Acţiunile Ubisoft se tranzacţionează în creştere cu 17% de la începutul anului 2019, ajungând la o capitalizare de 7,8 miliarde de euro.