BNR a majorat prognoza de inflaţie de la 3% la 4,2% pentru sfârşitul anului 2019

Autor: Claudia Medrega 17.05.2019

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an cu 1,2 puncte procentuale de la 3% la 4,2%, iar prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, reiese din prezentarea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să crescă uşor în aprilie şi a ajuns la 4,1%, după 4% în martie şi 3,8% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,3% comparativ cu aprilie 2018, iar produsele nealimentare cu 3,13%, potrivit INS. În acelaşi interval, preţurile serviciilor s-au majorat cu 3,11%.

Cele mai mari creşteri de preţ de la începutul anului au fost înregistrate la cartofi (32%), legume şi conserve (13%), citrice (10%). Ţigările s-au scumpit cu 4,67%, combustibilii cu 5,56%, iar fructele cu 4,77%.

În minuta şedinţei Consiliului de Administraţie, BNR arată că noul scenariu al prognozei de inflaţie evidenţiază perspectiva menţinerii ratei anuale pe parcursul următoarelor trei trimestre deasupra intervalului-ţintei, urmată de revenirea şi menţinerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului, până la finele orizontului prognozei, în condiţiile revizuirii în sens ascendent a traiectoriei ei prognozate, mai cu seamă pe orizontul scurt de timp, anticipează BNR

Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale şi bugetare implementate în acest an, inclusiv cel al taxei pe activele bancare şi al noului indice IRCC asupra creditării şi a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Incertitudini şi riscuri semnificative sunt legate de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri şi de condiţiile de pe piaţa muncii, în viziunea băncii centrale.