BNR ţine tot mai greu inflaţia în frâu: Noua ţintă de prognoză pentru 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%. Care sunt motivele din spatele creşterii preţurilor şi care sunt graficele cu probleme

Autor: Dragoş Dinu 17.05.2019

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat vineri la prezentarea raportului privind inflaţia că noua prognoză pentru 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%.

Presiunile inflaţioniste sunt din ce în ce mai mari pe fondul unor evoluţii externe nefavorabile: creşterea preţurilor la legume sau creşterea preţului ţiţeiului- dar şi din cauza evoluţiilor interne: creşterea salariilor, creşterea importurilor sau lipsa ofertei interne care să acopere cererea în creştere.

În T1 2019, creşterea economică a fost de 5%, cu mult peste aşteptările analiştilor care prevedeau un maxim de 4,7%.

Creşterea economică a venit din consum şi din relansarea lucrărilor de construcţii.

Majorarea salariilor în sectorul bugetar- creşterea salariului minim pe economie, creşterea salariilor în companiilor private, având ca principal motor lipsa forţei de muncă- a susţinut creşterea consumului cu 8%. Dar, în acelaşi timp, şi importurile au crescut cu 1 miliard de euro în T1 2019 faţă de T1 2018.

Isărescu a spus vineri că această creştere economică de 5% este bună atâta timp cât nu vine cu dezechilibre, dar noi avem o accentuare a dezechilibrelor.

BNR încearcă să ţină inflaţia prin controlul lichidităţii din piaţă, care înseamnă dobânzi mai mari pe piaţa interbancară.