Afaceri de la zero. Lada de zestre, o microîntreprindere din Fundata, speră la vânzări de 40.000 de euro din lenjerii brodate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.05.2019

Severina Puiu, în vârstă de 37 de ani, face afaceri de 30.000 de euro cu un atelier de bro­derie, situat în co­mu­na Fundata din judeţul Braşov. „Ten­dinţa este de creş­te­re, iar planul pen­tru perioa­da urmă­toare este acce­sarea fondurilor europe­ne pentru achiziţia unor utilaje mai performante. Tindem spre 40.000 de euro cifră de afaceri anul acesta”, spune Severina Puiu.

Originară din Constanţa, fon­datoarea atelierului care poartă nu­mele „Lada de zestre” locuieşte de 13 ani la Fundata, un sat de munte, amplasat între munţii Piatra Craiului şi Bucegi. Înainte de a în­cepe businessul cu bro­de­rii, Severina Puiu construise, tot în Fundata, câteva ca­bane cu desti­naţie turistică şi lu­crase în trecut pen­tru o companie olandeză.

„Povestea a început într-una din serile lungi de iarnă, la Fun­data, din dorinţa de a înfrumuseţa şi de a da farmec Cabanei Moşneagului şi Cabanei Măriuca din sat, un alt proiect de suflet al meu, cabane care sunt înscrise în circuitul turistic şi pe care doream să le decorez într-un mod aparte, specific zonei.”

Aşa au luat naştere, la început, lenjeriile din bumbac, brodate cu motive tradiţionale. Acestea au fost urmate apoi de feţe de masă, naproane, perdele şi pernuţe decorative.

„Deşi aveam deja o experienţă de câţiva ani în antreprenoriat, nu brodasem nimic în viaţa mea. Absolut întâmplător am găsit-o pe Liliana Munteanu, trainer în broderie, care a fost de acord să vină la Fundata o săptămână pentru a mă învăţa secretele acestei activităţi. Şase zile nu am ieşit din casă, am învăţat secretele maşinilor de brodat şi execuţia broderiei. Nici să dorm nu aveam răbdare”, îşi aminteşte Severina Puiu.

Treptat, au început colaborările cu pensiunile şi hotelurile din zona Fundata, iar pasiunea s-a transformat în business. Produsele care ajung la clienţi pot fi atât cu materialele acestora, cât şi produsele furnizate chiar de antreprenoarea care deţine „Lada de zestre” şi care le croieşte şi le coase. Atelierul numără acum doi angajaţi, dar antreprenoarea plănuieşte să extindă echipa începând cu anul viitor.

„Client poate fi oricine, fie că vrei un cadou personalizat, ai nevoie să-ţi decorezi casa, eşti o unitate de cazare şi ai nevoie de lenjerii de pat personalizate, feţe de masă, naproane, perdele, pernuţe decorative”, spune Severina Puiu.

Lenjeriile brodate în atelierul de la Fundata au ajuns, până acum, la clienţi din Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania, Franţa şi chiar China sau Australia. Pariul Severinei Puiu este însă pe hotelurile, pensiunile şi restaurantele din judeţul Braşov, care pot atrage cereri mai consistente.

 

ZF şi Banca Transilvania lansează proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.  În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.