Isărescu măreşte prognoza de inflaţie la 4,2% şi cere băncilor să dea dobânzi mai mari la depozite, măcar 2,5%

Autor: Claudia Medrega 20.05.2019

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat majorarea prognozei de inflaţie pe 2019 de la 3% la 4,2%, admiţând astfel că nu poate controla creşterile de preţuri (ţinta de inflaţie a BNR pentru 2019 este de maximum 3,5%) provenite din afară, dar şi din piaţa internă, având în ve­dere creşterea accelerată a consumului.

Creşterile de salarii susţin puternic creşterea con­su­mu­lui, având în vedere că producţia industrială bate pasul pe loc.

El a adus în discuţie, dar fără să critice, creşterea eco­no­mică de 5% din T I, care vine cu dezechilibre macro, cea mai mare vulnerabilitate a României fiind deficitul de cont curent.

Isărescu a anunţat un control mai strict al lichidităţii inter­bancare în speranţa că astfel va reuşi să nu lase inflaţia să scape de tot de sub control.

În acest context, guvernatorul a cerut încă o dată băncilor să majoreze dobânzile la depozite, până spre rata de politică monetară de 2,5%.

„Probabil, mai spre sfârşitul verii, băncile vor constata că nu au încotro şi vor majora dobânzile la depozite.“

La prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia, de vineri, Isărescu nu a mai intrat într-o dispută cu guvernul privind rezultatele economice, aşa cum nici liderul PSD Liviu Dragnea, aflat în campanie electorală, nu a vrut să comenteze mai mult pe tema inflaţiei sau a creşterilor salariale: am preferat să majorăm salariile, pentru că aceste creşteri de preţuri ar fi venit oricum.