Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European: Trebuie să fim atenţi la suveranitatea energetică a Europei. Mă refer la cei care vin nu pentru a investi, ci pentru a prelua controlul unor sectoare

Autor: Liviu Popescu 20.05.2019

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, consideră că autorităţile din Uniunea Europeană trebuie să fie atente la suveranitatea energetică şi la cei care vin nu pentru a investi, ci pentru a prelua controlul asupra unor sectoare din energie.

“Trebuie să fim atenţi la suveranitatea energetică a Europei. Mă refer la cei care vin nu pentru a face investiţii ci pentru a prelua controlul asupra unor sectoare de mare importanţă pentru noi. Mai ales în domeniul energetic este important să nu riscăm să cedăm controlul unora care au alte interese decât noi”, a spus Tajani astăzi în cadrul evenimentului Eurelectric Power Summit organizat în Florenţa, Italia.

Cel mai probabil Tajani a făcut aluzie la chinezi în contextul în care Guvernul de la Beijing şi-a extins în ultimii ani prezenţa în Europa, mai ales în sectorul de energie. Şi în România, chinezii intenţionează să investească pentru retehnologizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

“Pentru a avea investiţii trebuie sa asigurăm un parcurs clar şi un cadru de reglementare stabil. Pentru a avea o piaţă adevărată, trebuie ca sistemele noastre energetice să nu fie izolate, ci să creştem gradul de interconectare”.