Elon Musk primeşte o lovitură de la una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume. Morgan Stanley reduce nivelul minim la care pot ajunge acţiunile Tesla până la 10 dolari. Marţi, acţiunile se tranzacţionau sub 200 de dolari

Autor: Alex Ciutacu 22.05.2019

Compania Tesla (TSLA) a primit încă o lovitură de la analiştii de pe Wall Street după ce banca de investiţii americană Morgan Stanley a redus nivelul minim (worst-case scenario - n.red.) la care pot ajunge să se tranzacţioneze acţiunile la aproximativ 10 dolari, pe fondul unor îngrijorări cu privire la saturaţia pieţei de vehicule electrice, potrivit Bloomberg.

Pe fondul anunţului analiştilor americani, acţiunile TSLA se tranzacţionau marţi la ora 17.30 pe Nasdaq la 198,5 dolari pe acţiune, în scădere cu 3,3% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de aproximativ 35,1 mld. dolari. Acţiunile Tesla înregistrează o scădere de aproape 40% de la începutul anului.

„Cererea este una dintre problemele principale. Tesla a crescut prea mare raportat la cererea pe termen scurt, ceea ce pune o presiune imensă asupra indicilor fundamentali“, consideră o echipă de analişti condusă de Adam Jonas. Analiştii de la Morgan Stanley şi-au redus predicţia pentru preţul minim la care pot ajunge acţiunile TSLA de la 97 dolari la doar 10 dolari, în principal pe fon­dul unor riscuri legate de nivelul datoriilor com­paniei şi al expunerii geopolitice. Mai mult, analiştii de la Morgan Stanley susţin că decizia lor a fost condusă în principal de cererea din China.

„Prin nivelul minim revizuit ne asumăm că Tesla ratează estimările pentru livrările din China cu circa jumătate din cât şi-au propus pe fondul situaţiei co­mer­ciale care este extrem de volatilă, în special în privinţa tehnologiei, unde guvernul va arăta o atenţie sporită“, se arată în expunerea de motive a echipei de cercetare. Morgan Stanley se aşteaptă ca Tesla să vândă în medie 165.000 de unităţi anual în China în perioada 2020-2024, ceea ce va duce la vânzări de 9 mld. dolari pe an, dacă produsul rămâne la o valoare me­die de 55.000 dolari. Cu toate acestea, în scenariul în care ac­ţiu­nile se prăbuşesc la minimul posibil – în per­cepţia pieţei – compania ar înregistra o deteriorare anuală a marjelor, ceea ce ar duce la o pierdere de 16,4 mld. do­lari la nivelul capitalizării de piaţă.

Per acţiune, această pierdere reprezintă 87 de dolari pe acţiune. Cu toate acestea, Adam Jonas este optimist şi men­ţine ţinta de preţ pentru acţiunile Tesla la 230 dolari pe acţiune, iar în cazul celui mai bun scenariu, cel al unei zone de bull market, acţiunile ar putea ajunge chiar şi la 391 dolari.