Conferinţa ZF Cybersecurity Trends 2019: „Nu există companii care nu au fost supuse unui atac cibernetic, ci doar companii care nu ştiu că au fost atacate“

Autori: Ioana Nita , Alexandra Cepăreanu , Alex Ciutacu 22.05.2019

Circa 5-6% din bugetul unei companii ar trebui să fie orientat către zona de investiţii în scopul apărării, în scopul implementării unei game complete de soluţii de securitate IT.



Toate companiile, inclusiv cele mici şi mijlocii, sunt vizate acum de atacurile cibernetice, iar riscurile pe care le implică au devenit atât de mari - de la pierderea de date până la întreruperea activităţii - încât manage­mentul firmelor ar trebui să facă o prioritate din definirea strategiei de protecţie a infra­structurii de IT, au declarat ieri participanţii la conferinţa ZF Cybersecurity Trends 2019.

„Vedem atacuri complexe din ce în ce mai mari - atacuri de tip ransomware, phising, wipers, pe care le vedem tot mai des în activitatea noastră. Nu există nicio companie în economia modernă care să fie protejată 100%. Toţi ne supunem unor riscuri oricare ar fi numele nostru sau domeniul în care activăm. Când suntem conectaţi la internet sau când folosim sisteme informatice suntem supuşi riscurilor informatice, precum atacurile cibernetice“, a declarat Dorin Pena, directorul general al Cisco România. Zilnic apar sute de mii de tipuri de programe maliţioase care au ca ţintă sistemele IT ale companiilor şi nu numai, ca atare sistemele de protecţie IT trebuie să fie tot mai sofisticate şi să securizeze nu doar PC-urile, ci întreaga infrastructură IT – de la servere şi echi­pamente de stocare a datelor la reţelele IT, dispozitive mobile precum smartphone-uri dar şi alte echipamente conectate la internet (dispozitive IoT – Internet of Things).

„Circa 5-6% din bugetul unei companii ar trebui să fie orientat către zona de investiţii în scopul apărării, în scopul implementării unei game complete de soluţii de securitate IT. Dacă neglijăm partea de securitate IT, pierderile în cazul unui atact cibernetic vor fi mult mai mari“, a subliniat Vasile Voicu, manager soluţii de securitate pentru segmentul de business din cadrul Telekom România.