Cel mai mare investitor imobiliar al lumii a pus ochii pe piaţa de birouri în plină efervescenţă a Europei de Est

Autor: Catalina Apostoiu 23.05.2019

Cu active active imobiliare de 72 mld. euro la nivel mondial, Allianz este cel mai mare investitor în imobiliare din lume, dar a luat în vizor această regiune mai târziu, spre deosebire de rivali austrieci ca Immofinanz sau CA Immo­bilien.

Creşterea explozivă a pieţei birourilor din Europa Centrală şi de Est, generată de salariile în scădere şi un pool în creştere de talent local, a atras atenţia celui mai mare investitor imobiliar al lumii, scrie Bloomberg.

„Băncile şi firmele de servicii financiare sunt în căutare de spaţii de birouri economice şi de angajaţi calificaţi şi le pot găsi încă în această regiune“, arată Thomas Villadsen, în cadrul Allianz Real Estate.

Cu active active imobiliare de 72 miliarde de euro la nivel mondial, Allianz este cel mai mare investitor în imobiliare din lume, dar a luat în vizor această regiune mai târziu, spre deosebire de rivali austrieci ca Immofinanz sau CA Immo­bilien. Allianz va analiza investiţii în capitale ca Varşovia, Praga, Bratislava, Budapesta sau Viena, ţinându-se departe de zona de sud-est a Europei, unde consideră că riscurile politice şi economice sunt prea mari, potrivit lui Villadsen.

Anul trecut, compania a achiziţionat turnul Icon de la principala gară a Vienei de la Signa Holding pentru aproximativ 500 milioane de euro. Băncile se numără printre driverii acestei expansiuni. Morgan Stanley are peste 1.000 de angajaţi în biroul din Budapesta, furnizând servicii variate, de la risk modeling la audit intern. Goldman Sachs a anunţat anul trecut că intenţionează să angajeze alte 150 de persoane în Polonia pe lângă cei 600 de angajaţi deja existenţi.

Allianz intenţionează să-şi crească investiţiile imobiliare din Austria şi regiunea Europei centrale şi de est la până la 5 miliarde de euro în decurs de 10 ani, de la 3 miliarde de euro în prezent, a anunşat Thomas Villadsen.

În afară de spaţii de birouri, compania este interesată şi de investiţii în sectorul rezidenţial şi de logistică.

Preţurile din unele oraşe au crescut atât de mult, încât Allianz renunţă deja la unele runde de oferte, de exemplu în Varşovia, arată Villadsen.

În Polonia, yieldurile de top se situează la aproximativ 4,5%, până la 4,7%, şi se află în scădere, potrivit reprezentantului Allianz. În Viena, yieldurile se situează între 3,5% şi 4%, în timp ce în Praga unele tranzacţii au yielduri de sub 4%. În Budapesta, yieldurile sunt cu aproximativ 1% peste cele din Praga.