Ce mai vor românii: să lucreze de acasă măcar o zi pe săptămână ca să fie mai mult cu familia, salarii mai mari şi oportunităţi de a avansa în carieră

Autor: Cristina Bellu 23.05.2019

Opt din 10 români ar vrea să lucreze de acasă măcar o zi pe săptămână, acesta fiind un criteriu important atunci când candidaţii aleg să accepte o ofertă de job, alături  de salariu şi oportunităţile de a avansa în carieră, arată un studiu eJobs România. 

Pe de altă parte, tot mai multe companii au început să le ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă, IT-iştii şi angajaţii din poziţii de middle management fiind cei care beneficiază de cel mai mult timp lucrat remote, aproape dublu faţă de top manageri, spre exemplu, unde mai puţin de 10% din executivi aleg să lucreze remote.

„Anul trecut, i-am întrebat pe români, într-un studiu de piaţă, care sunt motivele pentru care şi-ar dori să lucreze de acasă. Peste 60% au spus că ar putea, astfel, să îşi gestioneze mai bine timpul de lucru, 55% vor să reducă timpul pierdut în trafic. Angajaţii români mai menţionează şi creşterea nivelului de confort personal, reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creşterea productivităţii, dar şi scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia“, explică Bogdan Badea, CEO al eJobs România.

Legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a anului trecut şi îi vizează pe acei angajaţi a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Aceştia au aceleaşi drepturi pe care le au şi ceilalţi salariaţi, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Telemunca poate fi desfăşurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.