În economie intră în acest an 7,2 mld. lei din dividendele de la Bursă: statul ia 30%, Pilonul II ia 9%, iar SIF-urile iau 5%

Autor: Liviu Popescu 23.05.2019

Pilonului II îi revin 9% din dividende, iar SIF-urilor alte 5% ♦ Banii din dividende vor alimenta în mod proporţional cheltuielile bugetare ♦ Pe de altă parte, ceilalţi investitori îi vor întoarce la bursă.



Companiile listate la bursa românească îşi vor recompensa anul acesta investitorii cu dividende de 7,1 miliarde de lei (1,5 mld. euro) din profiturile pe anul trecut, în scădere cu 5,7% faţă de 2018, declinul fiind determinat în principal de scăderea rezultatelor în cazul unor companii de stat, potrivit calculelor realizate de ZF.

Statul român, prin Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, este şi în acest an marele câştigător în contextul în care bugetul de stat va fi alimentat cu 2,1 mld. lei, adică 30% din valoarea totală a dividendelor pe care companiile listate le vor repartiza în 2019.

Pe de altă parte, conturile fondurilor de pensii administrate private Pilon II vor fi alimentate cu 651 mil. lei, echivalentul a 9%, iar cele ale SIF-urilor cu 377 mil. lei, respectiv 5%, potrivit calculelor efectuate de ZF după cele mai recente rapoarte, respectiv final de 2018 pentru Pilonul II şi T1/2019 pentru SIF-uri.

În cazul statului român, banii din dividende vor alimenta în mod proporţional cheltuielile bugetare. Pe de altă parte, ceilalţi acţionari ar putea reinvesti în mare parte banii din dividende, însă de data aceasta pe baza unei analize mai riguroase, consideră analiştii.

„În condiţiile unei pieţe pozitive, cea mai mare parte a dividendelor încasate ar putea să se întoarcă în piaţă. Dar consider că anul acesta investitorii vor fi mai atenţi la indicatorii macro, cât şi la datele ce vor fi afişate de emitenţi aferente semestrului I, ceea ce ar putea să conducă la ideea că va exista o selecţie mai fină a acţiunilor ce vor face obiectul unor eventuale investiţii“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.

Pentru această analiză, Ziarul Financiar a luat în calcul companiile plătitoare de divi­dende ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, acestea fiind cele mai tranzacţionate de la bursa românească.

Prin urmare, MedLife şi Transelectrica nu se găsesc în această listă întrucât acţionarii au decis să nu-şi remunereze investitorii cu dividende din rezultatele pe 2018.

Pe de altă parte, nici Alro Slatina nu este inclusă pe listă, întrucât producătorul de aluminiu a plătit deja investitorilor dividen­dele trimestriale din ultimele luni ale anului 2018.