Războiul comercial mondial aprinde temeri că China ar putea transforma datoriile americane într-o bombă

Autor: Catalina Apostoiu 24.05.2019

În ultimul an, China a vândut titluri de trezorerie pentru a-şi susţine moneda.

China, cel mai mare creditor extern al guvernului american cu deţineri totale de titluri de trezorerie de peste 1.200 miliarde de dolari, a vândut titluri cu maturitatea de peste un an de 20 mld. $ în martie, relevă datele guvernului american, potrivit Financial Times.

Vânzările au reprezentat cea mai masivă retragere a Chinei de pe piaţă din ultimii peste doi ani. Mişcarea a survenit cu puţin timp înaintea intensificării tensiunilor dintre Beijing şi Washington. În plus, vânzările nu au putut fi explicate prin oscilaţiile în deţineri care rezultă din administrarea de către China a vastelor sale rezerve pentru menţinerea stabilităţii monedei locale.

Datele au reaprins temerile că Beijingul şi-ar putea transforma deţinerile într-o armă în cadrul războiului comercial, semănând haos pe cea mai mare piaţă de obligaţiuni a lumii, împingând dobânzile în sus şi majorând costurile de finanţare ale guvernului american. „Dacă China va începe să renunţe masiv la deţinerile de titluri de tre­zorerie, ar putea provoca o instabilitate financiară uriaşă“, arată Mark Sobel, fost oficial al departamentului de Tre­zorerie, adăugând că un astfel de scenariu este puţin probabil. Piaţa acestor titluri reprezintă de multă vreme destinaţia fa­vorită a Chinei pentru că aceasta nu este numai suficient de mare pentru a absorbi rezervele sale enorme, dar şi pentru că oferă un randament mai bun decât alte investiţii super sigure. Drept rezultat, deţinerile chinezilor scad în mod tipic dacă rezervele le scad.

În ultimul an, China a vândut de asemenea titluri de trezorerie pentru a-şi susţine moneda. De această dată, însă, niciuna dintre aceste forţe nu pare să fi reprezentat un factor.

Deşi temerile sunt în creştere, investitorii şi analiştii nu vor să se grăbească cu concluziile. Brad Setser, fost oficial al Trezoreriei, avertizează că datele pe martie nu reprezintă încă o tendinţă.

În plus, puţini văd alternative pentru China în afara acestei pieţe, atât prin prisma randamentelor, dar şi dimensiunii acesteia.

Între timp, există puţine semne că ultimele episoade de vânzări realizate de China au împins dobânzile din America în sus.

Totuşi, puţini sunt cei care nu sunt de acord că dacă China ar vrea să dea peste cap dobânzile din SUA prin vânzări masive de titluri de trezorerie, ar putea face probabil acest lucru, deşi şi-ar afecta şi propriul portofoliu.

„Depinde de scop“, spune Torsten Slok, economist Deutsche Bank Securities. „Dacă ţinta este destabilizarea pieţei americane, atunci poate că nu le va păsa că-şi fac rău şi lor“.