Corporatiştii români îmbătrânesc. Ponderea angajaţilor cu vârsta sub 30 de ani a scăzut în aproape toate sectoarele şi a ajuns la 45% în centrele de servicii şi la 4% în energie

Autor: Adelina Mihai 24.05.2019

Centrele de servicii de externa­li­zare de tip shared services aveau 45% din totalul anga­ja­ţilor reprezentaţi de tinerii cu vârsta sub 30 de ani în 2018, acesta fiind sectorul de activitate cu cea mai mare preponderenţă a tinerilor în totalul for­ţei de muncă, arată datele studiului sala­rial realizat de firma de executive search şi con­sultanţă în management Korn Ferry. Faţă de anul 2013, ponderea tinerilor sub 30 de ani a scăzut cu 10 puncte procentuale în cen­trele de servicii, mai arată datele cercetării.

„Asistăm la un fenomen de îmbătrânire a forţei de muncă, iar acesta va conduce, în viitor, la crearea de noi locuri de muncă în sectorul medical, precum şi în cel al îngrijirii persoanelor în vârstă, dar şi pentru sprijinul persoanelor care au nevoie de sport, presupunând că sistemul medical va func­ţiona nu doar ca să repare, ci şi cA să crească nivelul calităţii vieţii. Pe termen scurt, această îmbătrânire a forţei de muncă gene­rează o panică în rândul angajatorilor, care merg pe ideea că trebuie să angajeze şi să formeze doar tineri, deşi piaţa muncii ar trebui să ia în considerare candidaţi de toate vârstele“, a explicat Anca Puiu, consultant în cadrul Korn Ferry.