Lovitură de teatru: Soros ar putea ajunge indirect finanţatorul Sidex. Celebrul miliardar a intrat ca acţionar în compania elveţiană GAM, principalul finanţator al grupul britanic Liberty, cel care a cumparat combinatul de la Galaţi de la ArcelorMittal

Autor: Bogdan Cojocaru 24.05.2019

Celebrul investitor miliardar George Soros a dezvăluit vineri că are o participaţie de 3% la GAM Holding, o companie elveţiană care administrează mai multe zeci de miliarde de euro şi care şi-a pierdut două treimi din valoare din cauza unui scandal provocat de tranzacţiile unui fost trader, scrie Bloomberg. 

Soros şi-a câştigat faima şi miliardele pariind contra Băncii Angliei în 1992.  

Intrarea lui Soros la GAM a ridicat preţul acţiunilor companiei cu până la 20% pe bursa de la Zurich.

Scandalul, izbucnit anul trecut din cauza traderului vedetă Tim Haywood, a provocat ieşiri de capital de 28 de miliarde de dolari din GAM Holding, iar hemoragia nu s-a terminat. O anchetă internă a GAM a găsit că Haywood nu a verificat suficient anumite investiţii, a încheiat doar cu semnătura sa contracte care necesitau două semnături şi a încălcat regulile companiei privind darurile şi divertismentul.

GAM a fost una din principalele surse de finanţare ale magnatului indian Sanjeev Gupta, care controlează Liberty House, compania care cumpără Sidex Galaţi.

GAM, cu o valoare de piaţă de 723 milioane de dolari, face din nou eforturi pentru a găsi un cumpărător după ce încercările anterioare s-au soldat cu eşecuri.