Estimări alegeri europarlamentare Austria: Partidul Popular al cancelarului Sebastian Kurz are un avans considerabil

Autor: Mircea Olteanu 26.05.2019

Partidul Popular (ÖVP), condus de cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, se clasează pe primul loc în urma scrutinului europarlamentar, cu aproximativ 7,5% faţă de rezultatul înregistrat la alegerile precedente, desfăşurate în 2014, potrivit unei proiecţii, informează site-ul Politico Europe.

Partidul Popular (centru-dreapta) a obţinut 34,5% din voturi, rezultat în urma căruia formaţiunea lui Kurz ar obţine şapte din cele 18 locuri ale Austriei în Parlamentul European.

Pe de altă parte, Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), fost partener de coaliţie guvernamentală al formaţiunii lui Kurz, a înregistrat un uşor declin în urma unui scandal de corupţie în care este implicat un lider al formaţiunii. FPÖ a obţinut 17,5% din voturi, cu 2,2% mai puţin decât în 2014.

Partidul Social Democrat (SPÖ, centru-stânga) s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,5%, uşor în scădere faţă de 2014, potrivit unei proiecţii publicate după închiderea urnelor, la ora locală 17:00 (ora României, 18:00).

Indiferent de rezultat, Kurz se va confrunta luni cu o moţiune de cenzură, care ar putea să treacă în condiţiile în care social-democraţii şi Partidul Libertăţii au semnalat că vor vota în favoarea demiterii premierului.