Se naşte un nou gigant în industria auto: Fuziunea dintre Fiat Chrysler şi Renault ar putea crea cel mai mare producător mondial de automobile, cu o capitalizare de 33 de miliarde de euro

Autori: Izabela Cutieru , Mediafax 27.05.2019

Fiat Chrysler (FCA) a făcut o propunere de fuziune grupului rival Renault, potrivit anunţului de luni al producătorului auto italo-american, într-o tranzacţie pe bază de schimb de acţiuni, parte a unui nou val de consolidare a industriei auto, care va crea al treilea lider global, transmite Reuters.

Fuziunea celor doi producători va crea o companie cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 33 de miliarde de euro, generând vânzări globale anuale de 8,7 milioane de euro, potrivit preşedintelui Fiat, John Elkenn. Pentru a egaliza valorile de piaţă, FCA va plăti un dividend de 2,5 miliarde de euro înaintea încheierii parteneriatului, ulterior fiecare grup urmând să deţină 50% din noile acţiuni ale noii entităţi.

Tranzacţia va asigura economii anuale în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro, fapt ce va ridica riscuri considerabile pentru rivalii din industrie.

Împreună cu Nissan, care se află deja în parteneriat cu Renault, alianţa ar putea crea cel mai mare producător mondial de automobile, cu vânzări anuale de 13,8 milioane de dolari. Parteneriatul dintre Nissan şi Renault datează din 1999, în cadrul acestuia Renault deţinând 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan deţine control asupra unui pachet de 15% din acţiunile Renault. Parteneriatul celor doi producători auto a fost extins în anul 2016, prin includerea Mitsubishi.

Propunerea FCA este discutată în cadrul reuniunii Consiliului de Administraţie al Renault, producătorul francez declarând că „studiază cu interes oportunitatea unei astfel de fuziuni”. Cu toate acestea, realizarea fuziunii ar putea dura mai mult de un an, potrivit directorului executiv al FCA, Mike Manley: „Dacă această fuziune va avea loc, crearea unei noi companii ar putea necesita mai mult de un an”, a susţinut Manley, într-o scrisoare adresată angajaţilor.

Sectorul auto a crescut cu 2,5%, depăşind toate celelalte sectoare, după ce Fiat Chrysler a confirmat propunerea de fuziune către Renault.