În Marea Britanie, numărul celor cu vârste de peste 70 de ani care continuă să muncească s-a dublat într-un deceniu. „Mulţi încearcă în mod activ să-şi suplimenteze economiile pentru vârsta pensionării cât o mai pot face.“

Autor: Catalina Apostoiu 28.05.2019

Numărul celor cu vârste de peste 70 de ani cu contracte de muncă full sau part-time a crescut constant an de an în ultimul deceniu, relevă datele Biroului Naţional de Statistică, atingând un vârf de 497.946 în primul trimestru al acestui an, o creştere de 135% din 2009, indică un nou studiu citat de The Guardian. Aproape unu din 12 britanici cu vârste de 70 de ani încă munceşte, o creştere semnificativă de la unu din 22 cu 10 ani în urmă.

„Deşi ştim că cei cu vârste de peste 50 de ani reprezintă motorul creşterii impresionante a ratei ocupării forţei de muncă din Marea Britanie din ultimii ani, analiza noastră mai aprofundată arată contribuţia economică semnificativă adusă de numărul în creştere de cetăţeni cu vârste de peste 70 de ani care lucrează“, arată Stuart Lewis, fondator al Rest Less, organizaţia care a comandat studiul.

„Mulţi încearcă în mod activ să-şi suplimenteze economiile pentru vârsta pensionării cât o mai pot face, dar există în acelaşi timp o conştientizare în creştere a beneficiilor sociale şi legate de sănătate asociate activităţii la vârsta pensionării“, adaugă Lewis.

Studiul a mai găsit că în prezent există peste 53.000 de cetăţeni cu vârste de peste 80 de ani care lucrează în Marea Britanie, 25% din care au contracte full-time.

Totuşi, Catherine Seymour, director la Independent Age remarcă faptul că această creştere a numărului celor care muncesc dincolo de vârsta de 65 de ani coincide cu o sărăcie în creştere în rândul pensionarilor.

„Unul din şase oameni, aproape două milioane, aflaţi la vârsta de pensionare trăiesc acum în sărăcie şi zilic alţi 226 de oameni intră în această categorie“, declară Seymour.

„Mulţi oameni care muncesc acum la vârsta de 60 şi 70 de ani o fac din nevoia de a-şi plăti chiria, a-şi încălzi locuinţa şi a-şi putea face cumpărăturile săptămânale“, adaugă aceasta.

Patrick Thomson, manager la Centre for Ageing Better, arată că în contextul în care mai puţini oameni tineri încep să muncească pentru a-i înlocui pe cei care se vor pensiona pe viitor, al nesiguranţei legate de Brexit şi deficitelor de forţă de muncă, „este esenţial ca angajatorii să se trezească şi să adopte practici adecvate, cum ar fi condiţii flexibile de muncă, pentru a-i ajuta pe oameni să muncească cât vor“.