UE apără ferm exporturile de maşini germane de tarifele lui Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu 28.05.2019

Uniunea Europeană a semnalat că va respinge orice încer­care a Statelor Unite de a restricţiona importurile de auto­vehicule şi componente auto din UE, evidenţiind riscul esca­ladării tensiunilor comerciale transatlantice, scrie Bloomberg.

Miniştrii de comerţ din UE au respins o idee propusă de preşedintele american Donald Trump la începutul acestei luni privind introducerea de cote pe exporturile auto europene către SUA. Potrivit lui Trump, astfel de exporturi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Pe 17 mai, Trump a amânat luarea unei decizii privitoare la tarifele auto pentru 180 de zile, dar a declarat că „condiţiile in­terne privind competiţia trebuie îmbunătăţite prin redu­cerea importurilor“ şi i-a cerut reprezentantului ame­rican pen­tru comerţ Robert Lighthizer să abordeze subiectul în dis­cuţiile cu UE şi Japonia. Restrângerea deliberată a expor­tu­rilor contravine reglementărilor Organi­zaţiei Mondiale a Co­mer­ţului.

„Suntem 100% împotriva unei astfel de idei“, a declarat ministrul suedez al comerţului Ann Linde.

Având loc în umbra războiului comercial dintre SUA şi China care i-a pus pe jar pe investitorii din întreaga lume, dezacordul transatlantic privitor la exporturi auto europene de zeci de miliarde de dolari căre piaţa americană riscă să devină o nouă ameninţare pentru ecoonomia mondială.

Disputa ar putea da peste cap negocierile UE - SUA pri­vind eliminarea tarifelor asupra bunurilor industriale şi pune capăt unui armistiţiu comercial încheiat de cele două părţi în iulie 2018. Ar creşte astfel probabilitatea ca SUA să im­pună tarife pe autovehiculele europene şi ca UE să vină cu mă­suri retaliatorii. Un tarif de 25% impus de SUA pe autove­hicu­lele străine ar creşte cu 10.000 de euro preţul autovehiculelor UE importate de această ţară, potrivit Comisiei Europene.

„Sperăm că tarifele nu vor fi introduse sub nicio formă“, a declarat Linde. „Introducerea acestora ar reprezenta o catastrofă“.

Impunerea unor astfel de tarife ar marca o escaladare semnificativă a tensiunilor transatlantic pentru că valoarea exporturilor auto UE către piaţa americană este de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a exporturilor de oţel şi aluminiu ale blocului. Drept rezultat, tarifele retaliatorii europene ar ţinti un volum mai mare de exporturi americane către Europa.

UE intenţionează să impună tarife de până la 20 miliarde de euro pe bunuri americane dacă Trump va decide să taxeze maşinile şi componentele auto europene, declara în ianuarie Jean-Luc Demarty, director general pe comerţ al Comisiei Europene.