Rezultate parţiale: PNL - 27%, PSD - 24%, USR-Plus - 20%. Iohannis sugerează că PNL şi USR-Plus ar trebui să preia guvernarea. Premierul Dăncilă spune că nu pleacă singură, ci doar prin moţiune de cenzură

Ziarul Financiar 28.05.2019

Scena politică din România a avut ieri una dintre cele mai tensionate zile din ultimele decenii după alegerile europarlamentare, în care s-a înregistrat cea mai mare surpriză prin căderea PSD şi după decizia Înaltei Curţi de a-l condamna definitiv pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD Liviu Dragnea.



În urma numărătorii a jumătate din voturi reiese că PNL este pe primul loc, cu 27%, urmat de PSD cu 24%, iar USR are 20%. Mai trec de 5% PMP (5,4%) şi Pro România (6,7%), iar ALDE a obţinut doar 4,1%.

Prăbuşirea PSD şi decizia de condamnare a lui Dragnea ridică întrebarea dacă guvernarea PSD va supravieţui. Preşedintele Klaus Iohannis  a spus că se conturează un nou pol al puterii politice care ar putea prelua guvernarea compus din PNL şi USR- Plus, dar cele două partide au împreună doar 47%.

„Dacă adunăm voturile, ne dăm seama că PNL cu USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD“, a spus Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dancilă a anunţat însă că nu demisionează pentru că este importantă stabilitatea ţării şi că aşteaptă o moţiune de cenzură dacă va fi depusă.

Gabriela Firea a scris pe Facebook, după ce Liviu Dragnea a fost încarcerat la Rahova, că regretă situaţia prin care trece liderul PSD, mai ales pentru că are efecte negative atât asupra partidului, cât şi asupra societăţii. Primarul a mai spus că e important să „nu ne sfâşiem pentru putere“. „Ne aflăm într-un moment de răs­cruce şi avem de luat, sub presiunea eveni­mentelor recente, decizii importante, hotărâ­toare pentru evoluţia noastră ca partid, dar şi ca doc­trină politică. Decizii care se vor răsfrânge şi asupra ţării, implicit. Trebuie să înţelegem foarte clar că este nevoie nu doar de o schim­bare de persoane, ci şi a modului de a face poli­tica. Schimbare cerută nu numai de falimentul dovedit al felului în care a fost coordonat partidul în ultima perioadă, ci şi de trans­formările majore care au avut loc în societate.

Oamenii au aşteptări din ce în ce mai mari, îndreptăţite, au la dispoziţie instrumente prin care să comunice eficient“, a scris primarul general Gabriela Firea, pe Facebook. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat ieri că plenul Camerei Deputaţilor trebuie con­vocat de urgenţă pentru înlocuirea lui Liviu Drag­nea din funcţia de preşedinte, după ce acesta a fost condamnat la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul anga­jărilor fic­tive. „Plenul Camerei Deputaţilor trebuie con­vo­cat de urgenţă pentru înlocuirea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte! S-a făcut dreptate, Liviu Dragnea va merge acolo unde îi este locul! Eliberarea României a început ieri la vot şi continuă astăzi, cu această decizie a ICCJ“, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

 

Rezultate parţiale:

♦ Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat luni rezultatele parţiale centralizate până la 16.23, PNL obţinând un scor de 27,07% , PSD 23,59% , iar Alianţa 2020 USR-PLUS a obţinut 19,99%.

♦ Purtătorul de cuvânt al BEC Marian Muhuleţ a prezentat rezultatele oficiale parţiale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

♦ Astfel, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, la ora 16.23, după numărarea a 48,50% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, PNL a obţinut 1.328.891 de voturi (27,07%), PSD 1.158.263 de voturi (23,59%), iar USR-PLUS a primit 981.506 voturi (19,99%).

♦ De asemenea, Pro România a obţinut 330.349 voturi (6,73%), PMP a obţinut 267.339 de voturi (5,45%), UDMR are 318.089 de voturi (6,48%) şi ALDE a obţinut 205.495 de voturi (4,19%).

♦ Au fost centralizat până la ora 16.23 un număr total de voturi valabil exprimate de 4.909.736, însemnând 96,79%.

 

81% da la ambele întrebări de la referendum

♦ La referendumul pe justiţie, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), până luni, la ora 16.23, 3.190.419 persoane au votat "Da" la întrebarea nr. 1 şi 3.185.710 au spus "Da" la întrebarea nr. 2. 

♦ Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC Marian Muhuleţ, la referendumul pe teme de justiţie, din 3.942.659 numărul participanţilor, 3.190.419 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

♦ De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, din 3.931.447numărul participanţilor, 3.185.710 de răspunsuri au fost favorabile.

 

Iohannis: PSD a primit cea mai aspră sancţiune pentru modul dezastruos în care guvernează

♦ Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că rezultatul votului arată un scor istoric pentru PNL, dar şi unul remarcabil pentru Alianţa 2020 USR-PLUS, precizând că cele două formaţiuni pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD.

♦ „Dacă vorbim despre partide, şi vreau să vorbim şi despre partide, pentru că s-a votat şi pentru PE, e de remarcat că PNL a obşinut un scor istoric şi îi felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost câştigate de PNL. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut şi votul pentru alte partide", a declarat preşedintele Iohannis într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

♦ Şeful statului a catalogat ca remarcabil scorul obţinut de USR-PLUS, sugerând că e posibilă o colaborare a Alianţei cu liberalii.

♦ „Este remarcabil rezultatul obţinut de Alianţa USR-PLUS care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară. S-a văzut foarte clar că românii cred în aşa ceva şi îşi doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile, ne dăm seama că PNL cu USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD. Iar PSD a primit cea mai aspră sancţiune pentru modul dezastruos în care guvernează. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda boicotului“.

 

Dăncilă: Nu plec. Dacă va fi depusă o moţiune de cenzură, vom vedea. Este importantă stabilitatea ţării

♦ Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, după condamnarea lui Liviu Dragnea, că a convocat Biroul Permanent Naţional şi Comitetul Executiv, pentru ziua de marţi, pentru a stabili paşii de urmat, menţionând că nu va demisiona de la guvern.

♦ „Am convocat o parte din liderii PSD din miniştrii guvernului pentru a decide împreună în aceste momente importante pentru PSD. Indiferent de sentimentele faţă de Liviu Dragnea vă daţi seama că pentru PSD condamnarea preşedintelui în funcţie reprezintă un moment dificil aşa cum a reprezentat pentru orice partid.

Uman vorbind este o dramă atât pentru el ca persoană cât şi pentru familia lui, iar în calitate de colegi de partid suntem alături de dumnealui şi de familia sa, evident este un moment dificil. Vreau să precizez că nu vom comenta în nici un fel decizia instanţei de judecată pronunţată astăzi (luni - n.r.)", a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă la sediul PSD.

♦ Premierul spune că nu va demisiona. "Vreau să precizez faptul că suntem un partid unit, în momentele dificile PSD a strâns rândurile, aşa vom face şi de acum în colo, mâine am convocat Biroul Permanent Naţional la ora 11:00, CEX la ora 18:00. Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greşit, care sunt paşii pe care trebuie să îi facem şi cum putem acţiona în perioada următoare, într-un mod unitar, într-un mod în care să arate unitatea PSD. Vreau să vă asigur de faptul că nu îmi voi da demisia, indiferent de solicitările unora sau altora, vom respecta decizia luată în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă, dar asta nu înseamnă dacă cineva cere demisia imediat trebuie să acceptăm acest lucru. Suntem un partid responsabil, avem o guvernare responsabilă, ne dăm seama că este importantă stabilitatea ţării, este important că încă deţinem preşedinţia rotativă a Consiliului UE", a mai spus Dăncilă.