CEZ se pregăteşte de exit în România. „Nu este presiune să vindem rapid“. „Procesul de vânzare derivă din schimbarea strategiei de afaceri a companiei-mamă, şi nu din funcţionarea unităţilor din România.“

Autor: Liviu Popescu 01.06.2019

Grupul din energie CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa din Cehia, fiind vorba de o schimbare a modelului de business, care va fi discutată în cadrul adunării generale din iunie 2019.

„Procesul de vânzare derivă din schimbarea strategiei de afaceri a companiei-mamă, şi nu din funcţionarea unităţilor din România“, au transmis reprezentanţii din Praga ai CEZ la solicitarea ZF. Ei au precizat că operaţiunile din România „au succes şi nu există presiune“ să vândă rapid.

Schimbarea strategiei de afaceri, care propune posibile vânzări în România, Turcia şi Polonia, va fi discutată mai întâi în şedinţa Adunării Generale la sfârşitul lunii iunie şi va fi aprobată acolo, menţionează CEZ. „Procesul poate începe numai după aceea. Deci suntem la început. Nu este vorba de următoarele câteva luni.“

Grupul este prezent pe piaţa românească din 2005, când a preluat distribuţia de energie electrică Electrica Oltenia SA.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro.