Liviu Dragnea, în carantină la Penitenciarul Rahova. Ce presupune perioada de 21 de zile

Autor: Mihaela Gidei 28.05.2019

Liviu Dragnea se află, în prezent, în Penitenciarul Rahova, unde deja a început executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni de închisoare, însă vreme de 21 de zile, liderul PSD se va afla în carantină pentru a fi supus unor investigaţii medicale.

Potrivit articolului 159 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, examenul medical este efectuat, la primirea în penitenciar, a mai multor categorii de deţinuţi (în tranzit, prinşi din evadare, veniţi prin transfer etc.), însă Liviu Dragnea se încadrează la cei primiţi de la organele de poliţie. Acesta va fi separat de ceilalţi deţinuţi care nu sunt în carantină.

Tot în perioada de carantină de la Penitenciarul Rahova se află şi Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.

„Deţinuţii sunt supuşi unui examen clinic general, cu scopul depistării bolilor infectocontagioase şi parazitare, semnelor evidente de agresiune, adicţiilor, tulburărilor psihice, riscului de suicid, stabilirii formulei dentare, luându-se măsurile medicale care se impun, inclusiv internarea într-o unitate sanitară”, se arată în regulament.

Însă, în primele 72 de ore de la primirea lui Dragnea, medicul penitenciarului îi efectuează examenul clinic complet şi poate solicita suplimentar examene clinice de specialitate, investigaţii de laborator şi paraclinice, astfel încât în cel mult 21 de zile de la primire, să stabilească un diagnostic prezumtiv, un regim alimentar, după caz, capacitatea de muncă.

De asemenea, tot atunci, liderului PSD i se va întocmi un dosar medical.

„Persoanele sunt cazate separat pe camere, în funcţie de sex şi vârstă, precum şi de alte cerinţe legale, de ordine interioară sau de siguranţă”, se arată în legea menţionată.

În perioada de carantină, deţinuţii participă la activităţi care au ca scop cunoaşterea normelor privind ordinea, disciplina, conduita, relaţiile cu alte persoane şi cuprinde activităţi individuale sau colective desfăşurate de administraţia penitenciarului.

„Deţinuţii aflaţi în perioada de carantină şi observare sunt incluşi într-un program multidisciplinar de adaptare la condiţiile privării de libertate”, mai arată legea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost încarcerat luni, 27 mai, în Penitenciarul Rahova după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Este a doua condamnare definitivă a lui Liviu Dragnea după cea din dosarul referendumumului, când a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.