“Ceea ce nu ai făcut la timp nu vei mai face niciodată”

Autor: Iulian Anghel 01.06.2019

Dacă PSD ar fi fost un partid înţelept s-ar fi uitat la confratele lui mai mare, Partidul Socialist Francez, azi dispărut în neştiinţa vremii aşa cum dispar lucrurile pe lume.

Am citit că fostul premier dl Adrian Năstase vrea să pună umărul la relansarea PSD. Şi pentru ca pacostea să aibă un nume, îl ia alături de el şi pe dl Octav Cozmâncă.

România are nevoie de un partid de stânga, că-i PSD, că-i USR, nu are importanţă - există un segment din populaţie, important, care trebuie reprezentat.

Dar “ceea ce nu ai făcut la timp, nu vei mai face niciodată”, spunea cu multă vreme în urmă Octavian Paler.

Şi pentru că tot ne vizitează Papa, mi-am amintit: "Sic transit gloria mundi - Astfel trece slava lumii”.

Noi credem că aceast dicton este cine ştie a cărui împărat roman. Nu mai ţin minte dacă şcoala pe care am făcut-o i-l atribuia lui Octavian Augustus sau lui Claudius.

Dacă m-aş lua dupa Marguerite Yourcenar ar trebui să-l pun în seama lui Hadrian. Yourcenar nu face asta - fabulez eu. Dar ea scrie una dintre cele mai frumoase cărţi pe care eu le-am citat – “Memoriile lui Hadrian”, desigur un pretext de a judeca "slava lumii" trecătoare.

Hadrianus i-a urmat la tron lui Traian (Nerva Traianus) şi a fost unul dintre cei mai importanţi împăraţi al Imperiului, un om cu o cultură vastă, unul dintre “împăraţii buni”, alături de Nerva Traian. (Aproape toţi nobilii romani au avut o cultura desăvârşita pentru vremea lor: să nu uităm că Nero, sângerosul Nero, l-a avut profesor pe Seneca).

Expresia “astfel trece slava lumii” este amintită în "Imitatio Cristi", o culegere de sfaturi morale apărută mult după căderea Imperiului de Apus, cam la 1.000 de ani după.

Acum 1.000 de ani papilor, la încoronare, li se spunea: “Aşa trece slava lumii - sic transit gloria mundi”, era un fel de ceremonie discretă în care alesului i se arăta că gloria lui este efemeră. Cum, în vechime, generalilor şi nobililor romani li se amintea mereu: “să nu uiţi ca esti doar un om!”.

Da, în Roma antica, de câte ori cineva câstiga, când victoria era sărbătorită în piaţa publică, un sclav - un sclav subliniez - venea să-i şoptească învingătorului: nu uita ca eşti doar un om! De aceea Imperiul Roman a supravieţuit atât de mult. Desigur că au şi fost mulţi care s-au crezut zei.

Eşti doar un om. Şi ceea ce nu ai făcut la timp nu vei mai face nicodată.