Creşterea Bursei din ultimele zile, determinată de alegerile europarlamentare şi reclasificarea Argentinei în rândul pieţelor emergente

Autor: Tibi Oprea 30.05.2019

Dacă 27 mai a fost zi liberă în SUA şi Marea Britanie, unde bursele nu au fost deschise, iar la Bucureşti investitorii au tranzacţionat cu precauţie în aşteptarea rezultatelor alegerilor europarlamentare, surpriza a venit marţi, 28 mai, când investitorii de la Bucureşti au tranzacţionat acţiuni de aproape 100 mil. lei, de două ori peste media lui 2019 şi a treia cea mai bună valoare de la începutul lui 2019 încoace.

Analiştii spun că dinamica bursei de la Bucureşti din ultimele zile a fost determinată în principal atât de alegerile euro­parlamentare, cât şi de reclasificarea Argentinei în cate­goria pieţelor emergente, care a determinat creşterea pon­derii companiilor româneşti în rândul pieţelor de fron­tieră de la 5,5% la 6,6%. „Zilele de 27 si 28 mai au coincis şi cu aflarea rezulta­telor parţiale pentru alegerile europarlamentare, care au readus optimismul pe bursa locală, aceste rezultate supra-punându-se peste cumpărările efectuate de către fondurile care urmăresc pieţele de frontieră. Cele două evenimente au amplificat creşterile“, spune Alexandru Ilisie, director investiţii la OTP Asset Management, pentru ZF.