Group Renault România a ajuns la afaceri de 30 mld. lei pe plan local, pe măsură ce inginerii lucrează la viitoarele modele Dacia

Autor: Bogdan Alecu 30.05.2019

Renault Technologie Roumanie, Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie, adică diviziile de proiectare, producţie şi vânzare ale concernului francez, au rulat în 2018 afaceri cumulate de 30 mld. lei (6,4 mld. euro), în creştere cu 10% faţă de 2017.



Cele trei divizii ale Group Renault România, de proiectare şi in­ginerie - Renault Technologie Roumanie, de producţie - Auto­mobile Dacia - şi de comercia­lizare a autovehiculelor - Renault Commercial Roumanie, au atins cel mai ridicat ridicat nivel, urcând la 30 mld. lei (6,4 mld. euro) cifră de afaceri cumulată.

Mai mult, numărul angajaţilor a continuat să urce în 2018, crescând în total cu 4% faţă de 2017, la aproape 17.000 de angajaţi în cele trei companii, cel mai mare salt fiind înregistrat la centrul de inginerie, de 11%, la aproape

2.100 de ingineri. În ceea ce priveşte profitul cumulat, cele trei divizii au punctat un câştig net de aproape 868 mil. lei (187 mil. euro). Cea mai mare creştere a profitului a fost înregistrată de divizia de vânzări, Renault Commercial Roumanie, care a crescut cu 55%, la 75 mil. lei (16,1 mil. euro).

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, a realizat în 2018 o cifră de afaceri de 5,3 mld. euro, în creştere cu 5% faţă de anul anterior, cea mai mare valoare realizată până acum. Mai mult, în 2018 profitul a punctat o creştere de 40%, la 162 mil. euro, cel mai ridicat nivel din istoria Dacia.

Rezultatele Dacia vin în contextul în care anul trecut la vânzare a fost lansat noul Duster, SUV care ocupă aproape întreaga capacitate de producţie de la Mioveni. Cifra de afaceri nu include însă businessul Renault din Maroc, unde francezii produc modelele Logan, Sandero şi Logan MCV, ci doar uzina de la Mioveni. De partea cealaltă, numărul mediu al angajaţilor uzinei a scăzut cu 43 de persoane, la 14.723. La divizia comercială, creşterile vânzărilor de SUV-uri au adus pentru Renault Commercial Roumanie (RCR), divizia de vânzări a Groupe Renault România, un avans de peste 30% al cifrei de afaceri în 2018 versus 2017, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, la peste 4 mld. lei sau 878 mil. euro. Un nou jucător din segmentul vânzărilor auto se apropie din nou de pragul de 1 miliard de euro.

Renault Technologie Roumanie (RTR), centrul de inginerie al grupului francez din România, a realizat anul trecut afaceri de aproape 1,1 mld. lei sau 234 mil. euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

La conducerea RTR a venit în luna aprilie a anului trecut Alexander Simionescu, 50 de ani, preluând ştafeta de la Pascal Candau, fiind al doilea român care conduce centrul de inginerie, după Sorin Buşe.