Fostul premier italian Silvio Berlusconi, membru al familiei europene PPE din care face parte şi PNL-ul lui Ludovic Orban, propunea înainte de alegerile europarlamentare o alianţă cu extrema dreaptă

Autor: Alex Ciutacu 30.05.2019

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi partidul său Forza Italia susţineau cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare că toţi conservatorii Europei ar trebui să formeze o alianţă cu extrema dreaptă, potrivit Politico.

Partidul Forza Italia face parte din Grupul Partidului Popular European (PPE), la fel ca şi Partidul Naţional Liberal (PNL) din România şi a obţinut în urma scrutinului electoral din Italia 8,8% din voturi. În acelaşi timp, PPE a câştigat alegerile europene, potrivit rezultatelor preliminare, cu 23,8% din voturi, obţinând astfel 179 de locuri în Parlament.

 Cu două săptămâni înaintea alegerilor, Berlusconi a susţinut că PPE ar trebui să renunţe la coaliţia informală cu Grupul Social Democraţilor, într-o apariţie televizată în Italia.

În aceaşi zi, acesta a postat pe contul său de Twiiter o propunere cu privire la o potenţială colaborare cu partidul extremiştilor condus de Matteo Salvini.

„PPE trebuie să iasă din alianţa cu Socialiştii şi să se întoarcă spre dreapta, către conservatori şi naţionalişti. Sunt convins că şi Viktor Orban şi Matteo Salvini  - vicepremierul italian şi liderul partidului de extremă dreapta La Liga – ar intra în această alianţă pentru a transforma Europa într-una axată pe creştere”, a postat Berlusconi pe Twitter.

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, a fost suspendat din grupul european PPE din cauza asediului asupra statului de drept şi asupra justiţiei. Orban a cerut în repetate rânduri ca grupul să se alieze cu alianţa noii extreme drepte a lui Matteo Salvini.

Mai mult, Viktor Orban şi-a retras susţinerea pentru Manfred Weber, candidatul PPE pentru Comisia Europeană.