Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul indice de calcul pentru „Prima casă“ şi „Investeşte în tine“

Autor: Mediafax 31.05.2019

Guvernul a adoptat joi un proiect de hotărâre pentru modificarea costului finanţărilor la programele „Prima Casă“ şi „Investeşte în tine“, respectiv înlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul. Anunţul a fost făcut de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici.



„S-a adoptat astăzi (joi - n.r.) o hotărâre de guvern pentru modifi­carea legislaţiei specifice progra­melor guvernamentale cu garanţia statelor pentru clarificarea mo­daliăţii de aplicare a OUG nr. 19/2019. Este o măsură necesară care va reduce costurile de finanţare a creditelor acordate prin progra­mele Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în tine, programe de succes“, a declarat Eugen Teodo­rovici.

Astfel, guvernul a avut în vedere următoarele modificări pentru programul Prima casă: „Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din: - rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate con­sumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz;  comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al co­misionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice“.