SIF-urile şi Fondul Proprietatea încep să aducă câştiguri investitorilor: Proiectul de lege care desfiinţează pragul la SIF-uri

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 03.06.2019
♦ Patru SIF-uri din cele cinci au fost pe plus săptămâna trecută, de la plus 5,2% pentru SIF3 la 12,5% pentru SIF1 ♦ Proiectul de lege care implică printre altele eliminarea pragului de deţinere de 5% dintr-o SIF a fost catalizatorul ♦ Fondul Proprietatea, plus 7,4% la maximul istoric de 1,035 lei pe acţiune pe fondul apropierii datei pentru plata dividendelor de la Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat din România.

 

 



Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia preţului acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 7% săptămâna trecută şi a marcat astfel cel mai bun ritm de creştere săptămânal din 2012 încoace, potrivit datelor agregate de ZF.

Evoluţia indicelui a venit în contextul în care guvernul PSD a aprobat un proiect de lege prin care modifică legea fondurilor de investiţii alternative, care implică printre altele eliminarea pragului de deţinere de 5%. Proiectul (vezi casetă dreapta) necesită şi aprobarea Parlamentului.