Papa, în română: Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României

Ziarul Financiar 02.06.2019

"Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României care, în decursul istoriei, şi-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredinţez pe voi toţi şi mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinţei. #ApostolicJourney", a scris Suveranul Pontif, pe Twitter.

Papa Francisc a venit vineri în Bucureşti, unde a fost aşteptat şi aclamat de aproximativ 15.000 de pelerini, apoi sâmbătă a călătorit la Şumuleu-Ciuc şi apoi la Iaşi, fiind întâmpinat de nu mai puţin de 150.000 de credincioşi în capitala Moldovei, şi şi-a încheiat vizita duminică, plecând de la Sibiu, după ce a oficiat ceremonia de beatificare a 7 episcopi greco-catolici români, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

Potrivit evaluarii Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale din Blaj au participat peste 120.000 de pelerini.

Au fost luate măsuri drastice de securitate pe parcursul întregii călătorii apostolice a Papei în România, securitatea fiind asigurată de cele şase instituţii membre în Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa 2019", respectiv MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP.

"Vizita Papei în România este cea mai complexă misiune a SPP din acest an. Obiectivul nostru a fost atins, zero incidente, deci, o misiune de succes. Ofiţerii de protecţie ai SPP, cei pe care i-aţi văzut permanent lângă Papă şi papamobil, dar mai ales cei pe care nu i-aţi văzut, cei mai buni dintre cei mai buni, l-au protejat 24 de ore din 24 pe Sanctitatea sa în România", a declarat Dana Belciug, purtător de cuvant al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP).

"SRI a fost implcat cu efective şi mijloace pe componentele de asigurare a transportului aerian pentru delegaţia oficială, de asigurare a comunicaţiilor, măsuri antiinterceptare şi cyber-security, de control al bagajelor şi al persoanelor în toate punctele de acces. De asemenea, SRI a asigurat controlul şi rezerva pirotehnică în oraşele pe care Papa Francisc le-a vizitat şi am avut dispozitive tactice de lunetişti şi echipe de asalt pregătite pentru a răspunde eficient oricărei ameninţări. Nu în ultimul rând, am avut o contribuţie eficientă pe culegerea şi analiza informaţiilor cu relevanţă pentru securitatea naţională", a transmis şi Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Câteva sute de pelerini au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.

"Având în vedere numărul mare de participanţi la evenimentele organizate şi complexitatea acestora, structurile MAI au avut ca principale misiuni asigurarea unui trafic fluent la intrarea în România a pelerinilor, fluidizarea circulaţiei pe traseele de deplasare, asigurarea măsurilor de protecţie a participanţilor, precum şi asigurarea intervenţiei la cazurile medicale. Câteva sute de persoane care au participat la evenimentele prilejuite de vizita Papei Francisc în România au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă", a precizat şi Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Minsiterului Afacerilor Interne.

La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale a participat cu efective şi mijloace pentru asigurarea securităţii spaţiului aerian. "Sprijinul intervenţiei antiteroriste, control tehnic pe traseele de deplasare, supraveghere aeriană şi terestră a zonelor adiacente în care s-au desfăşurat activităţi, iar pe lângă acestea, MApN a participat cu aeronave pentru transportul aerian al delegaţiei papale şi personalului de însoţire, precum şi cu aeronave pregătite pentru evacuare medicală", a completat general maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.