PNL atacă impozitul zero al IT-iştilor şi provoacă o furtună

Autor: Adrian Seceleanu 03.06.2019

PNL a anunţat una dintre primele măsuri pe care le va lua după preluarea puterii: anularea facilităţilor fiscale pentru IT-işti ♦ Reacţii dure ale industriei de software şi ale concurenţilor din politică.



Partidul Naţional Liberal, princi­palul partid de opoziţie, dar şi ma­rele câşti­gă­tor al alegerilor euro­par­lamentare de la sfârşitul lunii mai, are în plan ca în primele luni de la preluarea guvernării să elimine facilităţile fis­cale pentru IT-işti, care au devenit niş­te „privilegii“ acordate categoriei profesio­nale care „câştigă cel mai bine din România“, a de­cla­rat la finele săptămânii tre­cute, la Mediaş, Ludovic Orban - preşedintele formaţiunii po­litice, provocând astfel o furtună în mediul politic şi de business.

„Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să cre­ezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor pri­vi­le­gii. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câş­ti­gă cel mai bine în România“, a declarat Orban. El a adăugat că par­ti­dul pe care îl conduce mi­litează pentru „neutra­litate fis­cală“. „Un anga­jat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de gre­le trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează ve­nituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit?“.

Scutirea de impozitul pe venit, introdusă de ca­bi­­netul Adrian Năstase (PSD) la înce­pu­tul anilor 2000, pentru a atrage în România in­ves­tiţiile ale gi­gan­ţilor din tehnologie, a re­zis­tat până acum indi­fe­rent de guvernare, iar pla­ja de aplicare a fost extinsă la finele anului tre­cut, astfel că în prezent apro­xi­ma­tiv 100.000 de angajaţi au acces la această facilitate.