Modernizarea pusă pe „hold“. Guvernul a dat o ordonanţă pentru ca Declaraţia Unică să se poată depune şi pe hârtie, întrucât sistemul informatic al Fiscului are probleme

Autor: Alex Ciutacu 03.06.2019

Declaraţia Unică, pe care o depun persoanele fizice rezidente în România care au realizat în 2018 venituri extrasalariale în sfera impozitului pe venit şi realizează astfel de venituri şi în 2019, nu se va mai depune exclusiv online după ce guvernul Dăncilă a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă, pe fondul problemelor informatice cu care se confruntă sistemele Fiscului.

Astfel, în conformitate cu OUG 35/2019, adoptată joi de guvernul condus de Viorica Dăncilă, abrogă alineatul (5) al articolului 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, alineat care obliga până acum românii să completeze şi să depună declaraţia doar prin mijloace electronice. Cu toate acestea, pentru ca OUG să intre în vigoare, este aşteptat un act normativ al Fiscului deoarece actuala ordonanţă intră în conflict cu Ordinul ANAF care prevede că Declaraţia Uncă se va depune doar prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) sau prin site-ul e-guvernare.