Dispar scutirile de taxe pentru IT-işti? Softiştii au avut în 2018 o pondere în PIB mai mare decât agricultura şi aproape de cea din construcţii

Autor: Adrian Seceleanu 04.06.2019

Cea mai mare parte a industriei locale de înaltă tehnologie lucrează pentru export: în 2017 consumul intern de soft şi servicii a fost de 1 mld. euro, iar exporturile de 3 mld. euro.



Industria locală de IT şi comunicaţii, care a intrat brusc sub lumina reflectoarelor din mediul politic şi de business după ce PNL - principalul partid de opoziţie - a anunţat că are în plan ca în primele luni de la preluarea puterii să elimine scutirile de taxe pentru programatori, a avut în 2018 o pondere de 5,2% la formarea PIB, în creştere cu peste 7% faţă de anul anterior, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Sectorul IT&C a ajuns practic să aibă o pondere în PIB mai mare decât cea a agriculturii (4,3% din PIB) şi a fost foarte aproape de a depăşi un alt sector puternic din economie - construcţiile (5,4% din PIB), conform sursei citate.

Intenţia PNL a creat imediat tabere în mediul politic, unde formaţiuni precum PSD, USR şi PMP au criticat dur atacul la industria de IT, în timp ce majoritatea liderilor PNL au continuat să susţină ideea de a introduce taxe egale pentru toate sectoarele din economie, fără excepţii. Pe de altă parte, principala asociaţie a companiilor de soft şi IT a criticat intenţia şi a cerut un dialog cu PNL, partid care speră că va prelua guvernarea după ce a câştigat alegerile europarlamentare de la finele lunii mai.