TomTom: Bucureşti, locul 3 în Europa şi 11 în lume la aglomeraţia din trafic

Autor: Roxana Rosu 04.06.2019

Moscova, Istanbul şi Bucureşti sunt cele mai aglomerate oraşe europene din punct de vedere al traficului auto, potrivit TomTom Traffic Index, în timp ce la nivel global primul loc este ocupat de  Mumbai (India).

Capitala României se află pe locul 11 la nivel global, în coborâre cu un loc faţă de 2017. 

Statisticile colectate arată că bucureştenii petrec cu 48% timp suplimentar în trafic în fiecare zi, în condiţiile în care media din Moscova ajunge la 57%, iar cea din Instanbul la 53%. Alte oraşe aglomerate din Europa sunt  Saint Petersburg (47%), Kiev (46%) Bruxelles (37%), Londra (37%) şi Paris (36%). 

În Bucureşti, cele mai aglomerate perioade ale zilei sunt dimineaţa, când şoferii pierd în trafic cu 89% mai mult timp, şi seara, cu o medie de 94%. În general, bucureştenii pierd aproape 30 de minute blocaţi în trafic, dimineaţa şi seara. 

Anul trecut, cea mai aerisită zi pe şosele a fost duminica de 8 aprilie, iar ziua cu cele mai multe blocaje pe străzile din Capitala a fost 5 decembrie. 

Blocajele în trafic au devenit tot mai dese în ultimii zece ani la nivel global, aproape 75% din oraşele analizate înregistrând creşteri de trafic sau un nivel constant şi doar 90 de oraşe s-au bucurat de îmbunătăţiri ale situaţiei. 

TomTom Traffic Index este un instrument prin care este analizat traficul din 403 de oraşe din 56 de ţări.