Noul program Prima casă ar putea fi lansat la sfârşitul lunii iunie, cu un plafon maxim de 570.000 lei, dobânzi fixe între 0,9% şi 5,5% şi exclude apartamentele mai vechi de 5 ani

Autor: Alex Ciutacu 05.06.2019

Pentru locuinţele noi, acestea nu trebuie să aibă mai mult de un an de la data finalizării construcţiei, cu condiţia să nu fi fost închiriată sau vândută unei persoane fizice.



Programul Prima casă ar putea deveni programul „O familie, o casă“ încă de la finalul lunii iunie prin proiectul de OUG publicat în ulti­ma săptămână din mai de Ministerul Finanţelor Publice, spune Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor,  întrebat luni în cadrul unei conferinţe când ar putea intra programul în vigoare.

Noua variantă a programului vine cu dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridică la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), faţă de un plafon pe programul Prima casă de 250.000 lei.

Una dintre condiţiile care ar putea influenţa piaţa imobiliară din România este cea care ţine de eligibilitatea locuinţelor în funcţie de vechime. Astfel, pentru locuinţele noi, acestea nu trebuie să aibă mai mult de un an de la data finalizării construcţiei, cu condiţia să nu fi fost închiriată sau vândută unei persoane fizice. În cazul locuinţelor utilizate, vechi­mea imobilului trebuie să fie cuprinsă între 1 şi 5 ani de la data finalizării construcţiei.