Urmează tranzacţia de 1 miliard de euro? Sunt cel puţin două în curs, în energie şi în telecomunicaţii. Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro

Autor: Cristina Roşca 05.06.2019

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii se pregăteşte pentru o nouă tranzacţie de peste 1 mld. euro, nivel ce n-a mai fost atins din 2008, ultimul an de boom economic, spun analiştii şi avocaţii.

„Am spus-o şi în anii anteriori, tranzacţiile de 1 miliard euro plus vor veni curând, sunt cel puţin două în curs în acest mo­ment, în energie şi în telecomunicaţii. (...) Există potenţial şi în retail şi chiar imobiliare“, spune Florian Niţu, managing part­ner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii.

În piaţă au apărut informaţii în ultimele săptămâni conform cărora grupul ceh CEZ ar putea să renunţe la ope­ra­ţiunile din România, mutare care ar putea avea o valoare de peste 1 mld. euro, conform surselor din piaţă. Ba mai mult, oficialii companiei au confirmat intenţia de exit.

În ceea ce priveşte segmentul telecom, pe această piaţă au apărut la începutul anului informaţii privind vânzarea Telekom România. Grupul elen OTE, prin intermediul căruia gigantul german Deutsche Telekom (DT) controlează Telekom România, a infirmat sec informaţiile.

Zvonurile că nemţii ar fi luat decizia de a ieşi de pe piaţa locală persistă.

Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro - preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGaz - cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.