Comisia Europeană despre Legea Pensiilor adoptată de PSD-ul lui Dragnea şi Dăncilă: Este susceptibilă să pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice

Autor: Alex Ciutacu 05.06.2019

Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, este susceptibilă să pună în pericol sustenabilitatea finanţelor publice, transmite Comisia Europeană în raportul semestrial asupra României.

Potrivit noii legi adoptată de guvernul Dăncilă, punctul de pensie urmează să fie majorat cu 15% în septembrie 2019 şi cu 40% în septembrie 2020.

Comisia Europeană explică cum valoarea punctului de pensie va creşte, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma creşterea preţurilor, ci ar fi raportat permanent la creşterile salariilor şi ale preţurilor.

Legea va aduce cheltuieli suplimentare cu pensiile noi pentru că perioada de cotizare utiliuzată la calcularea unei pensii va fi scurtată.

„Anumite probleme structurale care afectează adecvarea pensiilor rămân nesoluţionate. Vârsta medie efectivă de pensionare este apropiată de media UE, dar nu este aceeaşi pentru femei şi bărbaţi. Acest lucru, cuplat cu o perioadă de contribuţie mai scurtă în cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil între bărbaţi şi femei”, transmite Comisia Europeană.

Mai mult, Comisia Europeană cere protejarea stabilităţii financiare şi soliditatea sectorului bancar, în special protejarea Pilonului II de pensii.

„Să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii şi viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii din cadrul celui de al doilea pilon”, potrivit CE.

Legat de Pilonul II, Comisia Europeană critică amânarea repetată a majorărilor programate în ultimii zece ani ale contribuţiilor la fondurile de pensii.

„Reforma sistemului de pensii introdusă în 2008 a fost diluată treptat. După amânări repetate ale majorărilor programate ale contribuţiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon, care ar fi trebuit să ajungă la 6 % din salariile brute până în 2016, contribuţiile au fost reduse la 3,75 % din salariile brute începând din 2018”, se arată în raportul Comisiei.