Topul celor mai mari angajatori din IT: cine plânge cel mai mult dacă va fi eliminată scutirea pe salariile softiştilor

Autori: Adelina Mihai , Adrian Seceleanu 06.06.2019

Oracle, IBM, Ericsson, Endava, Luxoft şi Nokia, care au cohorte de angajaţi în cele mai mari oraşe din România, vor fi nevoite să majoreze cu 10% bugetele de salarii.



Filialele locale ale giganţilor ameri­cani din IT Oracle şi IBM, alături de alte subsidiare ale unor multi­na­ţionale de top din industria de înaltă tehnologie, care au mii de angajaţi în cele mai scumpe clădiri de birouri din Bucureşti şi principalele centre univer­si­tare din ţară, s-ar număra printre cele mai afec­ta­te companii de o eventuală eliminare a scu­ti­rii de im­pozitul pe venit pentru programatori, mă­sură propusă de liderii PNL, principalul par­tid de opoziţie, care a câştigat alegerile pen­tru Parla­mentul European şi care speră să preia şi guvernarea. Pentru fiecare dintre cele mai mari companii de IT din România „factu­ra“ elimi­nă­rii scutirii de impozitul pe venit s-ar ridi­ca la mai mult de zece milioane de lei, conform infor­ma­ţiilor publice şi calculelor ZF.

Scutirea de impozitul pe venit, introdusă de PSD la începutul anilor 2000 pentru a atrage investiţiile giganţilor din tehnologie, a re­zistat până acum indiferent de guvernare, iar pla­ja de aplicare a fost extinsă la finele anului tre­cut pentru noi categorii de IT-işti. Dacă scu­tirea ar fi eliminată, un IT-ist care câştigă 8.000 de lei net astăzi va avea un salariu net de 7.200 de lei.

În prezent, România are 110.000 de progra­ma­tori (dintre care 30.000 sunt scutiţi de impozit pe venit), iar sectorul IT şi cel al tele­comunicaţiilor au o contribuţie de 6% la formarea PIB-ului, mai mult decât are agricultura.